Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Háborúval fenyeget Oroszország
23-04-2014 12:58
Háborúval fenyeget Oroszország
 „Ha megtámadnak bennünket, természetesen válaszolni fogunk. Ha érdekeinket, törvényes érdekeinket, oroszok érdekeit közvetlen támadás éri, ahogy az Dél-Oszétiában történt például, nem látok semmilyen más megoldást, mint a nemzetközi joggal összhangban reagálni arra” – jelentette ki Lavrov a külföldre sugárzó RT orosz állami televíziónak adott angol nyelvű interjúban.

A külögyminiszter a szakadár grúziai régió birtoklásáért vívott 2008. augusztusi orosz-grúz villámháborúra utalnak, amelynek eredményeképpen az orosz haderő megszállta Grúzia egy részét, Moszkva pedig független államként ismerte el a Grúziától korábban elszakadt Dél-Oszétiát és Abháziát.

A orosz-ukrán határ közelében végrehajtott jelentős orosz haderő-összevonásról beszélve ugyanakkor Lavrov azt hangoztatta, hogy az orosz katonák nem hatoltak be Ukrajnába, és a nemzetközi ellenőrök egyike sem állapított meg olyan tényt, amely veszélyes hadmozdulatokra utalna.

A kijevi vezetés és a nyugati hatalmak állítása szerint orosz fegyveres testületek tagjai szítják a kelet-ukrajnai épületfoglalásokat és a többi, halálos áldozatokkal járó fegyveres összetűzést.

Az orosz diplomácia vezetője az interjúban azzal vádolta meg a kijevi kormányt, hogy „semmit nem hajtott végre” az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna múlt csütörtöki genfi egyezségéből, és lépéseit – köztük a terrorellenes műveletek felújítását – „az Egyesült Államok irányítja”.

Lavrov árulkodónak nevezte, hogy a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletek felújítását Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő éppen Joe Biden amerikai alelnök kijevi látogatása idején jelentette be. Mint mondta "a műveletek elindítására is közvetlenül John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség igazgatójának kijevi látogatása után került sor”.

Az orosz diplomácia vezetője kifejtette, hogy Washington a kijevi tüntetések óta manipulálni igyekszik az ukrajnai helyzetet, ami – mint mondta – újabb példája annak, hogy „nem hajlandó engedni a geopolitikai játszmákban”.

Az ukrán kormány ezzel szemben szerdán Oroszországot szólította fel arra, hogy hajtsa végre a genfi egyezségeket, és vonja ki csapatait Kelet-Ukrajnából, valamint az ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette: újrakezdődött a húsvéti ünnepek idejére leállított terrorellenes művelet Kelet-Ukrajnában. Vitalij Jarema arról is beszélt, hogy Kijev az Egyesült Államok támogatásában bízik az orosz agresszió fokozódása esetén.

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő kedd este szólította fel a biztonsági erőket, hogy hajtsanak végre sikeres terrorellenes lépéseket, „amelyeknek az a céljuk, hogy megvédjék az Ukrajna keleti részén élő ukrán állampolgárokat a terroristákkal szemben”. Az ügyvivő államfő arra válaszul döntött így, hogy – mint sajtószolgálata közölte – kedden Szlovjanszk közelében két megkínzott férfi holttestére bukkantak, köztük egy elrabolt donyecki ukrán képviselőre. (mno.hu - Fotó: Europress/AFP)

 

 

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
© Copyright Bexmon™ Marketing  |  Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com