Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Egy erős nemzet egymás kezét fogva emlékezik
16-03-2016 0:40
Egy erős nemzet egymás kezét fogva emlékezik

Erős nemzet vagyunk, amely nem kötelességből, hanem szíve jogán, egymás kezét fogva emlékezik – emelte ki a március 15-i főtéri ünnepségen elmondott beszédében Bokor Tibor polgármester.

Kedden a kézdivásárhelyi Gábor Áron-téren, a déli harangszó után kezdődött el az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 168. évfordulójának tiszteletére szervezett ünnepség.

Az esemény bevezetőjeként a Református Kollégium zenekara és diákjai Gyulai István „Örökségünk” című dalát adták elő, a zenei alkotással annak szerzői szeretnék megszólítani a világ különböző pontjain élő magyarokat és bevonni őket egy, a magyar nyelv megőrzését, a nemzet megtartását szorgalmazó mozgalomba.

Az ünnepre hangoló dalok után Kézdivásárhely polgármestere mondta el beszédét, megköszönve a kézdivásárhelyieknek, felső-háromszékieknek, a rendezvény vendégeinek és a testvérvárosok küldöttségeinek, hogy jelenlétükkel szebbé teszik az ünnepet, hogy erősítik azt az állítást, miszerint „a kézdivásárhelyi felvonuláshoz fogható nem sok van a világon”.

- Lészen ágyú – mondotta Gábor Áron, és ezzel a mondattal gyakorlatilag aláírta a halálos ítéletét. Ma nem fegyverekről, puskaporról és fizikai összecsapásokról szól az életnek az árnyoldala. Ma annak vagyunk szem és fültanúi, hogy ha valaki gondolatban, szóban, a világhálón a hatalomnak nem tetsző véleményt vállal fel, kitartóan képviseli egy közösségnek az álmát, vagy egyszerűen csak magyar, az Gábor Áronhoz hasonlóan végzi. Viszont nem csatában, tisztességgel adja az életét, mint a berecki ágyúöntő, nem emelt fővel vonul be a hősök panteonjába, hanem bíróságon, ügyészségen, titkosszolgák által meghurcolva, becsületében megsértve, családi kötelékeiben megzilálva folytat szélmalomharcot a hatalommal – hangoztatta beszédében a polgármester. Hozzátette: folytatni kell a harcot, azok ellen, akik üldözik, bebörtönzik és meghurcolják a szabadon gondolkodókat, a bátrakat, legyen szó nagyobb közösséget vezető emberről, vagy egy egyszerű állampolgárról, aki vállalja magyarságát, vállalja azt és kéri, hogy amit 98 évvel ezelőtt Gyulafehérváron papírra vetettek legyen betartva.

- A túlélésért, a nemzetiségünk megmaradásáért vívott harcunkban Gábor Áron és társai kell legyen a példaképünk – összegzett beszédében Kézdivásárhely polgármestere.

Az ünnepségen az idei „Zúg Március” verseny győztes diákszónoka, Molnár Balázs mondhatta el beszédét, a magyar nemzeti ünnep alkalmából az V.-VIII. osztályosok számára kiírt szavalóverseny nyertese Nánia Hilda Áprily Lajos „Mennék eléd” című versét szavalta.

Az eseményen énekkel és szavalattal közreműködött Márdírosz Ágnes és Puskás László, a Csíki Játékszín színművészei, valamint Kaján Botond, a Petőfi Sándor Gimnázium tanulója és a kézdivásárhelyi Cantus Kamarakórus, Fórika Balázs kántor vezényletével. (Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
© Copyright Bexmon™ Marketing  |  Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com