Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
A márciusi ifjakat ünneplik ma Kézdivásárhelyen
15-03-2016 7:05
A márciusi ifjakat ünneplik ma Kézdivásárhelyen

A többéves hagyományhoz híven a környékbeli települések a céhes város főterén emlékeznek az 1848-as szabadságharc kitörésének évfordulójára.

Hétfőn ünneplőbe a város főtere, a villanyoszlopokon magyar és székely zászlókat, valamint a város címeres zászlóit lobogtatta a szél, a nagyméretű lobogókat a helyi önkormányzat felkérésére a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagjai varrták meg. A kedd reggel kilenc órakor kezdődő programsorozat miatt a Gábor Áron téren és a környező utcákban forgalomkorlátozásra lehet számítani.

Kedden 9 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak a református templomban, kevéssel 10 óra előtt megemlékezés kezdődik a Bem József szobránál.

10 órától a Petőfi Sándor Gimnázium udvarán a névadó szobránál és Turóczi Mózes sírhelyénél tartanak megemlékezést, ugyanakkor a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ diákjainak „A tűz márciusa” című zenés-verses irodalmi összeállítása kezdődik a tanintézményben.

10.30-tól a Bod Péter Tanítóképző tanárai és diákjai koszorúznak a Szacsvay János-domborműnél és a Kossuth Lajos-szobornál, majd megemlékezést tartanak a Hősök emlékművénél, a Turóczi-szobornál és a Molnár Józsiás-mauzóleumnál.

A március 15-i programsorozat 11 órakor hagyományosan a helyi tanintézmények diákjainak és tanárainak felvonulásával folytatódik. 11:15- kor a lovas huszárok, a hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselőinek szekeres-lovas felvonulására kerül sor.
A menet élén a Vetró András százados vezette XV. Határőrség és Hagyományőrző Csapat, a Szegedi 3-as Honvédzászlóalj, a Boldizsár Béla vitéz százados vezette Tuzson János hagyományőrző társaság bélafalvi szakasza, a tápióbicskei tüzérek valamint a XV. Székely Határőr gyalogezred gelencei szakasza halad. A hagyományőrző lovashuszárok csapatát, a kézdivásárhelyi Tanulók Klubjának Fúvószenekara vezeti be, felvonul a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület kézdiszéki csapata Pál Olivér hagyományőrző huszárhadnagy vezetésével. 
A kézdiszéki falvak lovas-szekeres bevonulása után a torjai hagyományőrző csapat érkezik Daragus Attila hagyományőrző huszárkapitány, Torja polgármestere és Hatos Mihály huszárfőhadnagy, tábori lelkész vezetésével.
A felsőháromszéki lovasok kezdeményezésének köszönhetően a tavalyinál jelentősen nagyobb számú, több mint 50 zászlós lovascsapat vonul fel Kézdivásárhely főterén.

A delet jelző harangszó után kezdődik a Gábor Áron téren az ünnepi műsor, közreműködik a Református Kollégium zenekara és diákjai, valamint a Cantus Kamarakórus. Beszédet mond Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, Böjte Csaba ferences szerzetes, Horváth Zoltán, a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templom plébánosa, Terézváros díszpolgára, Mitykó Zsolt, Mezőhegyes polgármestere valamint a „Zúg Március” diákszónokverseny idei győztese, a Nagy Mózes Gimnázium XI-es diákja Molnár Balázs, és az V-VIII. osztályos diákok számára meghirdetett szavalóverseny nyertese, Nánia Hilda. Az ünnepség koszorúzással ér véget.

A kézdivásárhelyi központi ünnepségek mellett a magyar nemzeti ünnepen Kézdiszék településein is megemlékeznek az 1848-as szabadságharc hőseiről.
Felsőcsernátonban és Kézdialmáson 10 órától, Bereckben 11 órától, Alsócsernátonban és Kézdiszentkereszten 14 órától, Gelencén 15 órától a hősök emlékművénél, Kurtapatakon 14 órától a millecentenáriumi kopjafánál, Kézdiszárazpatakon 15 órától a kultúrotthonban, Kézdiszentléleken 16 órától a Petőfi Sándor Művelődési Házban lesz ünnepi megemlékezés.
(Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
© Copyright Bexmon™ Marketing  |  Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com