Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Próbaérettségiznek Kézdivásárhelyen
09-03-2016 5:20
Próbaérettségiznek Kézdivásárhelyen
Idén március 7-e és 10-e között zajlik a próbaérettségi a tizenegyedikesek és tizenkettedikesek számára. Előbbiek első ízben, míg a végzősök már másodízben próbálkozhatnak az érettségihez hasonló vizsgahelyzettel.

Háromszéken több mint 1700 tizenegyedikes és mintegy 1500 idei végzős iratkozott be az országosan egységes próbaérettségire. Hétfőn román nyelv és irodalomból, kedden magyar nyelv és irodalomból, szerdán a kötelező tárgyból, matematikából és történelemből írtak dolgozatot a diákok.
Szerda délelőtt a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumban jártunk, ahol az osztálytermekben épp a tételekre vártak. Míg a diákok többnyire oldott hangulatban készültek a próba-megmérettetésre, a pedagógusok nem örültek a gyakran túl bonyolult tételsoroknak.

„A minisztériumba behívott, a tételsorokat összeállító tanárok sportot űznek abból,hogy ki tud nehezebb tételt összeállítani. Lassan azt nézzük, amit a diákok nem tudnak, és amit tudnak, azt már nem tudjuk mérni. A tételek sok esetben kiábrándítóak, a diákok csak nagy nehézségek árán tudják az ötöst megírni és ha ez így megy tovább és a nyári érettségin is ugyanilyen szintű tételekkel fogunk szembenézni, akkor a diákjaink valóban nagy bajban lesznek.” – mondta el híradónknak Bejan András iskolaigazgató, hozzátéve: szerdán az egyik történelem tétel például olyan tananyagra hivatkozik, amelyet csak a tanév második felében, valamikor a tavasz folyamán vesznek át a végzősökkel.

Az igazgató szerint a próbavizsgán a tizenkettedikes diákok motiváltnak tűnnek és kellő komolysággal teljesítik feladataikat, szemben a tizenegyedikesekkel, akik még nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a tudásszintjük felmérésére is szolgáló próbatételnek. A próbaérettségin szerzett jegyeket nem kötelező beírni a naplóba, csupán a diák írásban leadott kérésére, ezért a vizsga a fiatalokra nem hat kellőképpen ösztönzőleg.

A próbavizsgák sora szerdán zárult le a tizenegyedikesek számára, csütörtökön a tizenkettedikesek tudását a szaknak megfelelő választott tárgyból mérik fel, az eredményeket március 18-án teszik közzé. (Kertész Tibor)
 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com