Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Körlevélben figyelmeztette a tanintézményeket az egészségügyi tárca
13-03-2016 7:49
Körlevélben figyelmeztette a tanintézményeket az egészségügyi tárca

Az utóbbi időben országos viszonylatban nőtt a heveny légúti fertőzések száma, a tavalyi év hasonló időszakához képest jelentősen többen kapták el a betegségeket. Az egészségügyi minisztérium körlevélben értesítette a tanintézményeket az óvintézkedések kapcsán, amelyeknek Kézdivásárhelyen is próbálnak eleget tenni.

Csiszár Eszter iskolaorvos híradónknak elmondta: a minisztériumi átiratot március 3-án kapták meg, eszerint Romániában egy, az eddigieknél sokkal erősebb grippevírus-törzs fertőz, amely inkább a kisgyerekeket és az idős korosztályt veszélyezteti, és amely valószínűleg Ukrajnából terjedt át az országba.

A leghatékonyabb védekezés ellene a védőoltás lenne, de annak beadatását idén sokan elmulasztották, így nem szerezték meg a megfelelő védettséget. A másik módszer a szervezet megerősítése lenne, amelyet így a tavasz közeledtével a már beszerezhető friss zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztva lehetne megtenni.

A minisztériumi átirat arra figyelmeztet, hogy a lakosság ebben az időszakban kerülje a nagy tömegrendezvényeket, csak a nagyon fontos sporteseményeket tartsák meg.
„A szülőknek szeretném üzenni, hogy amennyiben a gyereknek jelentkeznek az első grippés tünetek, ne küldjék őket közösségbe, mert ők a fertőző gócok. Ha egy lázas gyereket, akinek már lázcsillapítót is adnak, köhög és tüsszög, de mégis elküldik óvodába vagy iskolába, valószínűleg abban a közösségben másnap már öt-hat gyerek fog jelentkezni hasonló tünetekkel” – figyelmeztet a doktornő.

Az egészségügyi tárca körlevele arról is tájékoztat, hogy az országban egyre több hasmenéses esetet is regisztráltak, és ennek megelőzésére hívja fel a figyelmet, emiatt is szükséges az alapvető higiéniai szabályok betartása, a gyakori kézmosás.
„Manapság egyre gyakoribb, különösen az óvodákban, hogy a gyerekek születésnapját együtt ünnepli a közösség, tortával, házi süteménnyel. Jó lenne, ha ezekben a hetekben ez a szokás kimaradna, így ha felmerül a fertőzés ténye, nem kell külső okokra gyanakodnunk” – tette hozzá Csiszár Eszter iskolaorvos, aki hangsúlyozta: a minisztériumi körlevél semmi olyan előírást nem tartalmaz, amit eddig ne tartottak volna be. A tanügyi személyzet, illetve az étkeztetési központokban dolgozó kisegítő személyzet egészségi állapota folyamatosan megfigyelés alatt áll, emellett odafigyelnek az élelmiszerek tárolási körülményeire és a lejárási határidőkre is.
(Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
© Copyright Bexmon™ Marketing  |  Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com