Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Ünnepre készítik elő Gábor Áron szobrát
03-03-2016 15:41
Ünnepre készítik elő Gábor Áron szobrát

Megtisztították a felületi szennyeződéstől Kézdivásárhely főterének díszét, az önkormányzat munkásai a szoborhoz vezető lépcsőket és a talapzat kőlapjait is kijavították.

A céhes város egyik legismertebb kültéri szobrát 1942-ben Nagyvarjasi Oláh Sándor szobrászművész készítette Nagyváradon a Magyar Királyi Gábor Áron Honvéd Tüzérségi Hadapródiskola megrendelésére, azt 1943 június 27-én a tanintézmény előkertjében ünnepélyes keretek között felavatták. A hadapródiskola megszűnése után, 1945-ben a műalkotást a helyéről eltávolították és a nagyváradi múzeum udvarán egy sarokba, ócska autógumik és üszkös gerendák közé állították.

A szobor hazahozatalának körülményeit Sylvester Lajos írta meg, a történet egyik legemlékezetesebb és legszebb fordulata, amikor a teherautó platóján levő őrnagy urat a hazafelé úton a gépkocsit megállító milicista élő alaknak vélte a szürkületben, s le akarta ültetni. Kézdivásárhelyen 1971. szeptember 8-án helyezték közszemlére a berecki ágyúöntő nevét viselő főtéren.

A többtonnás kőszobor azóta állja az időjárás viszontagságait, mindedig nem volt megtisztítva, ám ezúttal teljes pompájában várja az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelgő március 15-i ünnepséget.
(Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com