Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Szakmai konzultációra hívták a tejtermelő gazdákat
06-02-2016 12:00
Szakmai konzultációra hívták a tejtermelő gazdákat

Jól működő székelyföldi tejfeldogozó szövetkezetek példájából tanulhatnak a kézdiszéki tejtermelő gazdák. A kézdivásárhelyi Vállalkozói Inkubátorházban szervezett pénteki szakmai konzultációra a kezdeményezők az ősszel megalakult társulás tagjait hívták meg.

Amint arról már beszámoltunk, tavaly novemberben kilenc alapító taggal megalakult a Kézdi Lacto-Coop szövetkezet, azzal a céllal, hogy a társuló állattartó gazdák ne legyenek kiszolgáltatva a nagy tejfeldolgozók által megszabott áraknak és ne aprópénzért értékesítsék a tejet, hanem azt nyersanyagként dolgozzák fel.

A Fejér László Ödön parlamenti képviselő által szorgalmazott társulás hosszas vajúdás után alakult meg, de mára a szövetkezetet be is jegyezték. Az összejövetelre a parlamenti képviselő meghívta Ambrus Tibor egyetemi docenst, vállalatfejlesztési szakértőt és Tankó Lászlót, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság székelyudvarhelyi elnökét, hogy osszák meg a székelykeresztúri és csíkszépvízi szövetkezet sikeres tevékenysége során szerzett tapasztalataikat.
A megbeszélésen részt vett Tamás Sándor megyetanácselnök is, aki a megyei önkormányzat támogatásáról biztosította a gazdákat, hozzátéve: több mint egy éve próbálják rávenni a háromszéki gazdákat egy tejtermelői szövetkezet létrehozására, de mindezidáig csak Ilyefalván és környékén, valamint Kézdiszéken körvonalazódik az összefogás.   

A meghívott szakemberek szerint a szövetkezetben nagyon fontos szerepe van a gazdáknak, akiknek nemcsak jogai, lehetőségei, hanem kötelezettségei is vannak. Ezek közül az egyik legfontosabb a friss termék kiváló minőségének biztosítása, ami nemcsak azért szükséges, mert az Európai Unió előírja, hanem mert elsősorban ebből lehetet üzletet építeni.

Tankó László közgazdász rádiónknak nyilatkozva elmondta: az áruházak tejtermék-hűtőiben, még mindig nagyon kevés a helyi termék, ám ezt a helyzetet meg lehet fordítani, és bár ez egy nagyon lassú folyamat, de türelemmel és kemény, szívós munkával jó eredményeket lehet elérni.

A megbeszélés végén a gazdák pályázási lehetőségekről is kaptak tájékoztatást.
(Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com