Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Kézdivásárhely költségvetéséről döntöttek
29-01-2016 0:02
Kézdivásárhely költségvetéséről döntöttek

Kézdivásárhely költségvetéséről döntött az önkormányzati tanács. Csütörtök este az év első rendes tanácsülését tartották a kézdivásárhelyi városházán, a képviselők tizenhat napirendi pontot vitattak meg. A tavalyról maradt mintegy 1,9 millió lejt is hozzászámítva, 2016-ben Kézdivásárhely 52 648 310 lejből gazdálkodhat.

Az önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények fenntartásához és működtetéséhez szükséges költség 4 533 000 lej, a Lakosságnyilvántartó Iroda fenntartásához 830 000 lej szükséges. A tanügyre 23 669 000 lejt, az egészségügyre 601 000 lejt, a helyi rendőrség működtetésére 510 000 lejt szánnak. A város által felvett kölcsönökre a kamat 430 000 lej.

Az utak és közterek karbantartására 9 054 000 lejt, köztisztaságra 1 340 000 lejt irányoztak elő, a legelők és erdők fenntartási költségei 300 000 lejre, a turizmusfejlesztéssel járó költségek mintegy 50 000 lejre rúgnak.
Idén a kultúrára és a sporttevékenységekre, valamint a zöldövezetek karbantartására 5 800 000 lejt, közvilágításra, valamint a víz- és csatornarendszer fenntartására 3 139 000 lejt, szociális kiadásokra 2 165 000 lejt költenek.

Bokor Tibor polgármester a kézdivásárhelyi önkormányzat idénre tervezett beruházásait is vázolta.
„Arra összpontosítunk, hogy a már beindított európai uniós pályázatok végére érjünk, a tavasz végéig be is fejezzük. Megvizsgáltuk azokat a lehetőségeket is, amelyekkel a 2016-os évtől kezdődően az önkormányzat pályázhat. Egyelőre nincsenek pályázati kiírások a Kézdivásárhely nagyságú városok számára, de reménykedjünk, hogy ez a helyzet megváltozik.” – közölte az elöljáró.

Kézdivásárhelyen a beruházásokra szánt összeg 6 576 000 lej, a pályázatok előkészítésére 124 500 lejt fordítanak. Azok leadásához városfejlesztési stratégia szükséges, amely épp előkészítés előtt áll.

Idén a középületek energetikai feljavítására szánnak nagyobb összeget: a 2016-ban a Csipkerózsika napköziotthon, a 3-as számú bölcsőde, a Turóczi Mózes Iskola, a nyujtódi Jakabos Ödön Általános Iskola, valamint a városi kórház sebészeti osztályának helyet adó épület szigetelésére, lehetőség szerint belső javításokra kerül sor, a tervek szerint ezt pályázati pénzekből oldanák meg.

Az önkormányzathoz tartozó intézményeknek helyet adó épületekben (Sportcsarnok, a városi kórház, a városháza és a Vigadó) olcsóbb energia felhasználásával próbálják megoldani a fűtést és a melegvíz-szolgáltatást, ez a jelenlegi fűtésrendszerek cseréjét feltételezi.

Idén az Apor Péter Szaklíceum épületét is próbálják teljesen felújítani, a fűtésrendszer és a nyílászárók cseréje után külső és belső javítások következnek. A járóbeteg-gondozó fejlesztése és ellátása is az idei tervek közé tartozik, emellett a városi melegház átépítését is idén fejeznék be. Ugyancsak jelentős összeget szánnának az idén felépülő műjégpálya járulékos költségeire.

Két nagyobb pályázat tervezési szinten elő van készítve: az egyik a kantai minorita rendház épületegyüttesének teljes felújítását célozza, a másik a volt Katonanevelde épületének felújítását veszi tervbe, utóbbiban az önkormányzat művelődési központot működtetne.

Szándékukban áll megpályázni a közvilágítás teljes felújítását, a tömbházak esetében a hőszigetelés kivitelezését. Egy Szabadság-negyedi kazánházépületet játszóházzá alakítanának át, a gazdálkodási szakosztály számára gépeket vásárolnának. A Bethlen-negyedi volt kazánház épületét szociális központtá építenék át, amelynek emeletén lakrészeket alakítanának ki a gyermekotthonokból az utcára kerülő, vagy valamilyen más ok miatt rászoruló fiatalok számára. A terv szerint a létesítmény földszintjén nappali központ működne hajléktalanok számára szocio-pszichológiai szolgáltatással.

Idén véget érnek a Vasút és Molnár Józsiás utcák felújítási munkálatai, ezt követően a Vágóhíd és Május 1 utcákban nyitnának új munkafrontot. A közbeszerzést már megtartották, hamarosan a kivitelezővel is aláírják a szerződést, emellett új kerékpárutakra is pályáznának.

A városatyák a néppárti tanácsosok egy ellenszavazata és két tartózkodása ellenére jóváhagyták Kézdivásárhely idei költségvetését.
(Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com