Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Tíz évvel ezelőtt lett önálló település Esztelnek és Kurtapatak
25-01-2016 10:24
Tíz évvel ezelőtt lett önálló település Esztelnek és Kurtapatak

A kézdiszéki községben a Kézdiszentkereszttől való különválást, a közakaratból történő önállósulást kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelték meg a hétvégén, melynek során vasárnap délben a település központjában emlékművet is avattak.

Az eseményen Varga Attila polgármester mondott köszöntőt, majd azokat a mozzanatokat elevenítette fel, amelyek az önállósulás útját kísérték.

A helyi önkormányzat kezdeményezésére állítatott emlékmű egyik készítője a csíksomlyói Dóczy András, a másik Vargha Mihály szobrász, aki az ünnepségen Esztelnek polgármesterével és alpolgármesterével együtt leplezte le a műalkotást, egy andezittömböt, amelyből a megújulás jelképeként egy fehér márványból faragott napraforgó „sarjad”. A térplasztikán egy Kőrösi Csoma Sándor-idézet is olvasható: „Tiszteld a múltat, és éltesd tovább!”.

Az emlékműavatáson Esztelnek testvértelepülésének polgármestere, Kondásné Erdei Mária Nyíradony üdvözletét tolmácsolta, az emlékművet Ilyés K. Imre esztelneki plébános áldotta és szentelte meg.

A tavaly felújított művelődési otthonban megtartott díszebéden a község polgármestere díszpolgári címmel tüntette ki Baka Mátyást, a megyei tanács egykori alelnökét, aki nagymértékben támogatta, hogy Esztelnek visszanyerje az 1968-as megyésítés előtti önálló községi státusát. (Háromszék / Székely Hírmondó - Fotó: Bartos Lóránt)


 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com