Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Pontosítások adóügyben
11-01-2016 12:53
Pontosítások adóügyben

Kézdivásárhelyen január 11-től, hétfőtől lehet helyi adókat és illetékeket fizetni, a kézdivásárhelyi városháza adó- és illetékirodája újabb információkkal szolgált az újdonságok kapcsán.

Idéntől azok a fizikai és jogi személyek, akiknek az ingatlanjukban valamilyen cégaktivitás van bejelentve, új nyilatkozatot kell benyújtsanak, azzal a megjegyzéssel, hogy hány négyzetméteren zajlik a cég tevékenysége, ezt fel kell értékeltetni és ennek függvényében alakul az adójuk.
"Az új adótörvény előírása értelmében, ha járművet vagy ingatlant adnak el adófizetők, kötelesek az adót teljes évre kifizetni" – mondta el híradónknak Kovács Éva irodavezető, hozzátéve: újdonság az is, hogy az épületek alatt levő terület után is adózni kell, idéntől a tömbházak alatt levő területre is illetéket kell fizetniük a tömbház-tulajdonosoknak.
Az irodavezető szerint adókedvezmények a 2016-os évben is vannak: azok a nyugdíjasok, akik a juttatásukon kívül semmilyen más jövedelemforrásuk nincsen, és az egy főre eső jövedelmük nem haladja meg a 615 lejt 50 százalékos adókedvezményben részesülnek.

Azok a fizikai személyek, akik az épületet teljes mértékben felújítják, és ezt energetikai bizonylattal is tudják dokumentálni, 100 százalékos adókedvezményben részesülnek. Az egyes fokozatú betegnyugdíjasok, valamint az egyes és kettes fokozatú rokkantnyugdíjasok számára is 100 százalékos adókedvezmény jár.

Az első félévi adó befizetésének határideje március 31-e, akik addig kifizetik adójukat, a fizikai személyek 10, a jogi személyek 5 százalékos kedvezményben részesülnek. A határidők utáni befizetés esetében napi 0,1 százalékos késedelmi kamatot számolnak. Újdonság az, hogy mindazok a személyek, akik adóhátrálékot gyűjtöttek fel az elmúlt években, ha március végéig kifizetik a teljes elmaradásukat, az adók után számolt kamatok 73,3 százalékát eltörlik.
(Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
© Copyright Bexmon™ Marketing  |  Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com