Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Új tervek az Incze László Céhtörténeti Múzeumban
09-01-2016 10:04
 Új tervek az Incze László Céhtörténeti Múzeumban
Tavaly mintegy tizenegyezren látogatták a kézdivásárhelyi múzeum időszakos és alapkiállításait, nagyobbrészt helybeli vagy környékbeli érdeklődő és a múzeumpedagógiai tevékenységeknek köszönhetően egyre többen gyerekek, diákok. 

A Céhtörténeti Múzeumban tavaly tizenegy kiállítást szerveztek, ezek közül a már hagyományossá vált március 15-i tárlatot, a kantás rajziskolások és az Incitato-művésztábor kiállítását, illetve évente a bálványosi művésztábor egy-egy művészét hívják meg, ezeket az alkalmakat idén is szeretnék megszervezni. Idén kilenc kiállításnak adnak helyet, az időszakos kiállítótermében jelenleg Sárosi Csaba grafikus és fia, Sárosi Mátyás Zsolt decemberben megnyitott közös kiállítása látogatható, január 12-én azonban már egy új tárlat, a budapesti Forrás Művészeti Intézet „Boldogasszony” című tárlata kerül megnyitásra. 
Februárban a múzeum gyűjteményéből állítják ki néhai Incze István "Udvarterek" című tárlatát, április folyamán május 15-ig a brassói Bartha Árpád képzőművészeti kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. Június végétől megtekinthető a Szászszebesen született és 1988 óta Magyarországon élő és alkotó Bardócz Lajos grafikai tárlata, augusztusban Egerből érkezik egy vásáros-céhes ládakiállítás.

- Kézdivásárhelyen már több intézmény szervez kiállításokat, könyvbemutatókat, hangversenyeket. Mi arra törekszünk, hogy a múzeumban olyan rendezvényeknek adjunk helyet, amelyek a múzeumhoz, annak tevékenységéhez köthető, így szoktatnánk hozzá a helyi kultúrafogyasztó közönséget, hogy bizonyos rendezvényeket csak nálunk talál meg
– mondta el rádiómnknak Dimény Attila.
A múzeumvezető hozzátette: fontosnak tartják, hogy az intézmény népszerűsítésekor elsősorban a céhes ipartörténeti kiállításra és a negyvennyolcas emlékkiállításra fektessék a hangsúlyt, ám elismerik, hogy a legtöbb látogatót a babaméretű népviseleti gyűjteményük hozza be. Éppen ezért terveik között szerepel a népviseletbe öltöztetett babák vándoroltatása, idén egyelőre néhány székelyföldi városban állítják ki a gyűjtemény szállítható részét, és ha igény lesz rá, akkor a testvérvárosokban is bemutatják.

A 2016-os esztendőben próbálnak múzeumon kívüli tevékenységekre is időt szánni, ezért igény szerint helytörténeti, múzeumpedagógiai programként temetősétákat is szerveznének. Ezek során a kézdivásárhely temetőkben nyugvó nagyjaink életpályáját elevenítenék fel az érdeklődők számára.

A múzeum idei szakmai kiállítása október 21-én nyílik meg, a kézdivásárhelyi önkéntes tűzoltók anyagára épül, amely 1992 óta a Céhtörténeti Múzeum raktáraiban kapott helyet, ugyancsak idén a már készen álló, de egyelőre még nem látogatható Napfény Műtermet is megnyitnák a látogatók előtt és ott szervezett csoportoknak tartanának múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

A Székely Nemzeti Múzeum, a megyei és a kézdivásárhelyi önkormányzat összefogásának köszönhetően immár ötödik éve zajlik a múzeumnak otthont adó épület felújítása. 2015-ben az időszakos kiállítótér felújítását végezték el, idén a földszinti céhtörténeti alapkiállítás feljavítása és korszerűsítését tervezik, emellett remélik, hogy sikerül a belső udvart, az udvarra eső falakat helyreállítani. (Kertész Tibor)
 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
© Copyright Bexmon™ Marketing  |  Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com