Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Újabb szimpátiatüntetést szerveztek Kézdivásárhelyen
10-01-2016 10:41
 Újabb szimpátiatüntetést szerveztek Kézdivásárhelyen

Szombat délután a kitartó havazás ellenére is több mint százan gyűltek össze Kézdivásárhely főterén, hogy kifejezzék szolidaritásukat a bebörtönzött vármegyés vezetőkkel.  A felvonulás kevéssel 16 óra után kezdődött, a tüntetők előbb néma csendben, később a már megszokott jelszavakat skandálva vonultak fel a céhes város utcáin, rövid demonstrációt tartva a rendőrség, a bíróság és az ügyészség székháza előtt.

A város főterére visszatérve Tóth Bálint, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi szóvivője mondott rövid beszédet, kiemelve: a média és a hatalom folyamatosan azt hangoztatja, hogy ők terroristák, bár a mozgalom, amelynek tagjai Beke István és Szőcs Zoltán, soha nem tartotta jónak a terrorizmust, ami félelmet kelt az emberekben és gyilkol. Ezzel szemben bátorságot adtak azoknak, akiknek nem volt, kimondták az igazságot azok helyett, akik nem akarták kimondani, küzdöttek a magyar nyelvért, segítettek a magyar családokon, vért adtak azért, hogy másoknak legyen karácsonyra, amit a fa alá betenni.

- Ha még visszamegyek az időben, ezek a „terroristák”, amikor Oroszfaluban árvíz volt, „felbujtották” társaikat arra, hogy homokzsákot cipeljenek a vállukon és együtt a falu embereivel próbálták megmenteni a házakat. Ezt nevezi terrorizmusnak a román hatalom – tette hozzá a HVIM erdélyi szóvivője.

A rendezvény himnuszaink eléneklésével ért véget, a következő megmozdulásra január 16-án, szombaton 16 órakor kerül sor, a szervezők egész hónapra megszerezték a városházától és a rendőrségtől a szükséges engedélyeket.

A felvonulás előtt Beke Ernő, az előzetes letartóztatásban levő Beke István édesapja elmondta: fiának felesége és a védőügyvéd már többször járt Bukarestben, és bár már egyszer újabb 30 nappal meghosszabbították az előzetes letartóztatásról szóló döntést, még mindig nem közölték ennek okát. Január 8-án, pénteken végre a védőügyvéd kézhez kaphatta és öt-hat órán át tanulmányozhatta az ügy iratcsomóját de annak tartalmáról nem óhajtott részleteket megosztani. Beke Ernő szerint sok érdekes dolog áll benne, de az ügyvéd kérése, hogy azokat ne hozzák nyilvánosságra. Az aktacsomóról másolatot is próbáltak szerezni, de arra egyelőre nem kaptak engedélyt. Beke István édesapja szerint a zaklatásoknak még nincs vége, nem tartja kizártnak, hogy a hatóságok emberei hamarosan visszatérnek Kézdivásárhelyre.

- A terrorista kifejezést a hatóságok egyre ritkábban használják, ehelyett inkább szélsőségesként emlegetik a fiát, bár majd nehéz lesz megmagyarázni, ezt a hirtelen fordulást
– összegzett Beke Ernő.
(Kertész Tibor)


 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
© Copyright Bexmon™ Marketing  |  Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com