Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Újabb szimpátiatüntetés a letartóztatott vármegyésekért
02-01-2016 19:48
Újabb szimpátiatüntetés a letartóztatott vármegyésekért

Január 2-án, szombaton 16 órakor a céhes város főterére, a Gábor Áron szobor mellé hívták össze azokat a kézdivásárhelyieket és környékbelieket, akik jelenlétükkel akarják támogatni a a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) helyi szervezete elnökének és a mozgalom erdélyi elnökének ügyét.

Mint ismert, Beke Istvánt a bukaresti táblabíróság december 1-jén harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte, majd december 22-én újabb harminc nappal meghosszabbította a vizsgálati fogság idejét. Szőcs Zoltánt december 30-án helyezték előzetes letartóztatásba, őt a a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással gyanúsítja.

A médiában terrorizmusról beszélnek Szőcs Zoltán és Beke István ügyében, de valójában azért helyezték őket előzetesbe, mert azok helyett is kimondták az igazságot, akik csak gondolták és nem merték kimondani. Azok helyett is vonultak, akik nem mertek kimenni az utcára, akik csak gondolatba voltak együtt velük.
Lehet őket szeretni, vagy nem szeretni, de nem hiszem, hogy van itt valaki, aki azt mondaná, hogy ez a két ember arra buzdított volna, hogy román embereket bántsunk, vagy elüldözzünk erről a földről. Inkább mindig fordított volt a helyzet, ha a december elsejékre gondolunk, amikor román fiatalok azért jöttek Sepsiszentgyörgyre, hogy azt kiáltozzák: „Kifele a magyarokkal, a székelyekkel az országból!”. Mégis ők nyugodtan ünnepelhetnek barátaikkal, együtt lehetnek családjaikkal, és azok, aki az igazságot kimondták, azok most a rácsok mögött ülnek bebörtönözve, hallgatják a hazugságokat
– mondta el szombat délutáni megmozdulás kezdetekor Tóth Bálint, a HVIM erdélyi szóvivője.

A tiltakozó megmozdulás résztvevői a már megszokott útvonalon vonultak fel a főtérről, a városi rendőrség, a bíróság és ügyészség székházai előtt röviden ismertették a két letartóztatott férfi ügyének fejleményeit, majd Beke Csillának, Beke István feleségének levele került felolvasásra.

„A hatalom láthatatlan erők kezében összpontosul és szekus törvények alapján kreált gyanúval, bizonyítékok hiányában tartóztattak le embereket, mert megtehetik, igazolni akarván a román titkosszolgálat túlméretezett apparátusának létjogosultságát.” – idéztek a levélből, amelyből az is kiderült, hogy a vádhatóság mindezidáig alig engedte a nyomozati dosszié közelébe Beke István védőügyvédjét, ezzel akadályozva a védelem kiépítésének valódi lehetőségét.

A mintegy százhúsz fős tömeg végül a város főterén gyűlt össze, és mint ígérték, jövő szombaton, január 9-én ismét találkoznak.
(Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
© Copyright Bexmon™ Marketing  |  Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com