Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Iszonyú tűzvész pusztít Valparaisoban
14-04-2014 7:07
Iszonyú tűzvész pusztít Valparaisoban

Tovább tombol a tűzvész a Chile középső részén fekvő Valparaiso városában, ahol vasárnap éjjelig több mint kétezer ház vált a lángok martalékává, és több mint tízezer embert kellett kitelepíteni. A halálos áldozatok száma 12-re nőtt - közölte Rodrigo Penailillo, a dél-amerikai ország belügyminisztere. Több mint ötszáz sérültet ápolnak kórházban, legtöbbjüket füstmérgezéssel.

A szombat délután kitört, heves szél által táplált tűzvész vasárnap éjjel olyan területeken is újra fellobbant, ahol a hatóságok közlése szerint egyszer már sikerült eloltani. A 42 dombtetőre épült, 250 ezer lakosú városban mostanra hat dombon teljesen hamuvá váltak a nagyrészt fából épült lakónegyedek. Valparaisóban van a chilei parlament és a flotta főhadiszállása is.

Jorge Castro, a város polgármestere az állami televízióban közölte, hogy táborokat hoztak létre azoknak, akik a tűz miatt lakóhelyük elhagyására kényszerültek. Elmondta, hogy Valparaisóban nincs áram, a tűzvész pokoli látványt nyújt, a lángok terjedését eddig nem sikerült megállítani. A katasztrófa miatt a helyszínre utazó Michelle Bachelet elnök hatalmas tragédiának és a város legsúlyosabb tűzvészének nevezte a Valparaisóban látottakat.

A nagyszabású mentési munkálatokban 1250 tűzoltó, rendőr és erdőőr vesz részt, Az oltást húsz helikopter és számos repülőgép segíti. A város utcáin a chilei hadiflotta kétezer haditengerésze járőrözik, hogy fenntartsa a rendet és megakadályozza a fosztogatásokat. A város börtönéből kilenc állapotos nőt egy másik városba, Quillotába menekítettek. A börtönhatóságok további 204 női fegyencet egy sportarénába szállított át, a 2700 férfi elítélt egyelőre a börtönben marad.

Több mint hatvan év óta ez a mostani a legnagyobb tűzvész a festői szépségű chilei városban, amelyet tíz éve, 2004-ben a világörökség részének nyilvánított az UNESCO. 1953-ban ötven ember vesztette életét a lángokban, és a város több dombján is az utolsó szálig leégtek a házak. (origo.hu) 

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com