Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Székely Fesztivált szerveznek Budapesten
26-03-2015 7:00
Székely Fesztivált szerveznek Budapesten

Kulturális programok, köztük táncház, bál és bábszínház, valamint gasztronómiai bemutatók és vásár is várja az érdeklődőket május 1. és 3. között a Székely Fesztiválon a budapesti Millenáris parkban.

Lukács Csaba újságíró, a Székely Szeretetszolgálat vezetője a budapesti szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a rendezvényen száz kiállító mintegy ezer terméke lesz jelen. Első nap Hargita megye, második nap Kovászna, harmadik nap Maros megye és olyan magyarországi szervezetek mutatkoznak be, amelyek ápolják a székelyföldi hagyományokat.

„Vannak bukaresti politikusok, akik azt nyilatkozzák, hogy Székelyföld nem létezik, de mi tudjuk, hogy létezik, és támogatjuk Székelyföld létezését. Azt gondoljuk, hogy ennek a régiónak van helye Budapesten a bemutatkozásra. Úgy látjuk, a magyar fővárosban két megközelítés van a székelységet illetően: az egyik múltba ívelő, naiv, romantikus elgondolás, a másik megközelítés pedig az, hogy a székelyek valamilyen magyarkodó társaság, nem kell velük foglalkozni. Meggyőződésünk, hogy mutatni tudunk egy 21. századi Székelyföldet, amely nem tagadja meg a hagyományát, múltját, szokásait. Az elmúlt 25 évben nem volt ilyen kaliberű rendezvény, amely Székelyföld kultúráját bemutatja, olyan átfogó kép, amely a gasztronómiát, a kultúrát, a turizmust bemutatja. A Millenáris tökéletes erre a célra, a május 1–2–3-i rendezvény számára, hiszen a budapesti emberek nagyon szeretik ezt a helyszínt” – mondta el Lukács Csaba.

A sajtótájékoztatón jelen volt Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke is , aki kiemelte: a kapcsolatépítés mellett azzal a szándékkal látogattak az anyaországba, hogy Székelyföld, főként Kovászna megye kulturális értékeit, természeti adottságait népszerűsítsék. Elmondása szerint a térség számos gyógyhatású fürdővel, kéngázas lábáztatóval és különböző betegségek kezelésére alkalmas gyógyvízzel rendelkezik, utóbbiakból párat a Székely Fesztiválra látogatók is megkóstolhatnak.

A sajtótájékoztatón elhangzott: 100 kiállító több mint 1000 termékkel lesz jelen a fesztiválon. A péntek Hargita megye napja, a szombat Kovászna megyéé, a vasárnap pedig Maros megye, valamint magyarországi szervezetek napja, amelyek székely hagyományokkal foglalkoznak.

Lukács Csaba a programok közül felhívták a figyelmet a tradicionális székely bálra, a 250 önkéntes részvételével göngyölített 25 ezer darab töltelékes káposztára. (Kertész Tibor / Sajtóközlemény)

A szervezők azt is elmondták, hogy 2000 darab egyenként 5 kilogrammos sótéglát kaptak a parajdi sóbányától, amiből a Műszaki Egyetem hallgatói az eseményre egy várat építenek. A rendezvény után a sót odaadják egy budapesti óvodának és egy árvaháznak. ()

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com