Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Turisztikai kiadványt mutattak be a Céhtörténeti Múzeumban
23-03-2015 16:01
Turisztikai kiadványt mutattak be a Céhtörténeti Múzeumban

Negyedik turisztikai könyvét mutatta be a Céhtörténeti Múzeumban a közismert sepsiszentgyörgyi földrajztanár és turistavezető, Török Árpád. Sepsiszentgyörgyöt, az Olt mentét és a Maros völgyét bemutató kiadvány után most egy háromszékiek számára kevésbé ismert vidékre, Észak-Erdély tájaira és Bukovinába vezet el.

A szerző célja meg szerettetni olvasóival azt az országrészt, amelynek lenyűgöző szépsége Európa bármely részével vetekedhet, történelmi múltjáról, a magyarság szempontjából kiemelkedően fontos és meghatározó szerepéről nem is beszélve.

A könyv írója él a lehetőséggel és a természeti látványosságokon, a műemlékek bemutatásán túl beavat az észak-erdélyi, bukovinai tartományok több évszázados történetének a magyarság szemszögéből fontos eseményeibe, de a demográfiai és művelődési jelenségeknek alakulásába is.

„A kiadvány szokványos turisztikai kalauz, amelynek megvannak az úgynevezett szellemi részei, irodalmi és néprajzi vonatkozásai, a tájleírás és amellett pedig gyakorlati részek, különlegességek, természeti kincsek, az úgynevezett antropogén formák.” – mondta el érdeklődésünkre Török Árpád.

A könyv kétségkívül hasznos útitárs lehet azok számára, akik a bemutatott vidéken járnak, ugyanis szemléletes térképekkel, rajzokkal, fényképek sokaságával hívja fel figyelmet a számos látnivalóra. A Kőköze, Érmellék, Avas, Tövishát, Doboka, Belényes elnevezések már csak azoknak hangzanak ismerősen, akik esetleg bejárták azokat a tájakat, vagy tudatosan őrizni próbálják e magyar neveket, amelyek a bemutatott vidékek nagyobb részén szinte teljesen eltűntek.

A sorozat ötödik kötete is készülőfélben van, a szerző egész Erdély bemutatását tervezi. Elmondása szerint ha a negyedik kötet összeállítása több mint öt évet vett igénybe, a következő könyvre jóval többet kell várni. (Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com