Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
A gyümölcstermesztésben is van jövő
23-03-2015 5:00
A gyümölcstermesztésben is van jövő

Csütörtökön az árkosi Európai Tanulmányok Központjának konferenciatermében szervezték meg a „Gyümölcstermesztés – alternatíva a mezőgazdasági termelőknek” című előadás-sorozatot.

A rendkívüli érdeklődést kiváltó eseményt Kovászna megye Tanácsa, a megyei mezőgazdasági igazgatóság és az AgroSic Egyesület hozta tető alá. A konferencián mezőgazdasági intézmények képviselői, szakemberek, kis- és nagygazdák vettek részt Háromszékről, de a szomszédos Hargita megyéből, sőt Nagyváradról is jöttek érdeklődők.

"Egy nagyon jó, figyelemfelkeltő rendezvényt sikerült összehoznunk és ez is volt a cél. Ha egy kicsit is elültettük az emberekben azt, hogy gyümölcstermesztéssel is lehet, sőt bizonyos körülmények között érdemes is foglalkozni, akkor a konferencia sikeres volt. A résztvevők rengeteg fontos információt szerezhettek be a bogyóstermésű növények, a málna, a  szeder, a ribizli, az eper és az áfonya termesztése kapcsán." -
mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője, hozzátéve: a ribizlitermesztésnek van hagyománya Felső-Háromszéken, ugyanis az esztelneki valamikori kolektívgazdaságban volt ribizliültetvény, ugyanúgy az illyefalvi gyümölcsösben is több hektáron termesztettek ribizlit.

A megyei agrárigazgató a konferencián a  gyümölcs­termesztési ágazatban igényelhető uniós és hazai támogatásokról tartott előadást és ennek kapcsán elmondta: szubvenció igényelhető többek közt ültetvények létesítésére, fiatalítására, bekerítésére, szaporítóanyag vásárlására.

A találkozón Tamás Sándor a Dél-Tirolban szerzett tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. A megyetanácselnök szerint az autonóm régióban minden talpalatnyi földet almatermesztésre használnak ki, egész Európában ismertek az ott termett gyümölcsök, az ebből készült termékek.

„A gyümölcstermesztés lehet a háromszéki mezőgazdaság egyik alternatívája is, ehhez azonban szükséges a gazdák összefogása, szövetkezetekbe tömörülése. E célra támogatás hívható le az unió intézményeitől, de a megyei tanács is segíti a jó kezdeményezéseket” – hangoztatta Tamás Sándor

A konferencián a csíkkarcfalvi Dr.Zágoni Elemér a fekete ribizli gyógyhatásáról beszélt és elmondta: a citromhoz képest ötször nagyobb C-vitamin-tartalmú, antioxidánsokban gazdag gyümölcs nem növeli a vérnyomást, mint ahogyan híresztelik, hacsak nem bor formájában fogyasztják.

Dr.Nelu Orloaie agrármérnök, a Szilágy megyei hídalmási csemetés tulajdonosa szerint olyan növényeket kell termeszteni, melyekből hiány mutatkozik az Európai Unióban. Ilyenek a jelentős kétkezi munkát megkívánó bogyóstermésűek, az eper, a málna, a szeder, a ribizli, a áfonya és más növények. Ezeknél főként a betakarítás történik kétkezi munkával, ez teszi ki az éves költségek több mint háromnegyedét.
A szakember szerint Romániában manapság a külföldi eperszedésből tartják el magukat és családjukat, holott nagyobb hasznot hozna, ha saját ültetvényeiken dolgoznának. (Kertész Tibor / Háromszék - Fotó: Vargyasi Levente)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com