Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Kézdialmáson tartották a kézdiszéki polgármesterek márciusi találkozóját
20-03-2015 7:43
Kézdialmáson tartották a kézdiszéki polgármesterek márciusi találkozóját

Az ülésen szóba került a legelők üzemtervének kérdése is, amelyet az újabb rendelkezések szerint szakcégre kell bízni, ennek hiányában művelőik nem kaphatnak rá támogatást.

Bölöni Dávid csernátoni polgármester érdeklődésünkre elmondta: a települések tulajdonában levő községi legelőkkel enélkül is sok gond van.

„Miközben az emberek úgy tudják, hogy ezek a legelők a faluközösség tulajdonában vannak, a 165-ös törvény kimondja, hogy a legelőterületeket fel kell ajánlani azoknak, akiknek még nincs visszaszolgáltatva a jogos tulajdona.” – magyarázta az elöljáró, aki szerint további problémákat a területek működtetése okoz.

Az idei évtől újdonságnak számít, hogy a község állattartói által egy bizonyos bér fejében használt területekre legeltetési üzemterv is szükséges, ugyanis ennek hiányában nem igényelhető a területalapú támogatás. Az üzemtervet egy szakcég készíti el, és legkevesebb egy termelési év szükséges ahhoz, hogy megállapítsák többek között az illető terület termelékenységének mértékét, a növényzet és a talaj összetételét.

"Most így hirtelen felébredni és azt mondani, hogy az üzemterv az APIA-s dossziék letételéig meg kell legyen - ez szakmailag kivitelezhetetlen. Talán annyit sikerült elérni, hogy június 9-ig haladékot kapjanak a gazdák, eddig az időpontig lehet kiegészítenmi a dossziék tartalmát." - közölte Csernáton község polgármestere.

A megbeszélésen arról is szó esett, hogy akár kedvezőbb árat is ki lehetne alkudni abban az esetben, ha a települések önkormányzatai összefognának és együtt, egy darabban készítenék el a legelők számára szükséges üzemterveket.

Az összefogás, a szövetkezetekbe tömörülés fontosság hangsúlyozta az ülésen részt vevő megyetanács elnök is. Tamás Sándor arra figyelmeztetett: április 1-je után Romániát elönti az olcsó Európai Unió államaiból származó tej és ezt a szövetségekbe való tömörüléssel lehet a leginkább kivédeni. A megyei önkormányzat elnöke hozzátette: míg Kézdialmáson 80 bani a tej felvásárlási ára, addig a tejet feldolgozó és értékesítő székelykeresztúri Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet már 1 lej 20 banit tud fizetni a gazdáknak a nyerstejért.

A téma jövő héten a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesülete által Csernátonban megszervezett találkozón is terítékre kerül, a rendezvényre a kézdiszéki állattartó gazdákat várják. (Kertész Tibor) 

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com