Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Az Adj, király katonát! elődöntőjét tartották a céhes városban
18-03-2015 13:54
Az Adj, király katonát! elődöntőjét tartották a céhes városban

Az "Adj, király, katonát!" elnevezésű ifjúsági csoportos vetélkedő dél-kelet székelyföldi elődöntője zajlott szombaton Kézdivásárhelyen. A Rózsa Vendéglőben megszervezett megmérettetésre tizenöt településről 45 gyerek érkezett, a szervezők segítői a kézdivásárhelyi 34-es számú Gábor Áron cserkészcsapat tagjai voltak.

A Magyar Ifjúsági Tanács kilenc évvel ezelőtt olyan céllal hozta létre a rendezvényt, hogy a serdülés korai szakaszában levő 10 és 15 év közötti korosztályban minél jobban el tudják ültetni a nagycsaládos létnek, a szülőföldön való megmaradásnak, az itthon boldogulásnak a gondolatát és ezt szeretnék folytatni még évtizedekig.

Most már elkerültünk abba az időszakba, hogy szépen lassan a különböző helyi szakaszok és elődöntők szervező csapatában megjelennek azok a személyek, akik valamikor az első, második vagy harmadik vetélkedő résztvevői voltak. Annyira kedvet kaptak ehhez a civil, ifjúsági léthez, hogy a "tűzközelben" maradva ők is most már másik oldalról, az „Adj, királyban katonát!”-ban maradva társultak hozzánk. Tehát látható, megfogható eredménye van az eddigi munkánknak és ennek nagyon örülünk - mondta el híradónknak Fancsali Barna, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke.

A szervezők a verseny során a család mindennapi életét próbálták kicsiben megjeleníteni, ahol az a „családtag”, aki azonnal feltalálja magát, a tudását is tudja kamatoztatni, a véleményét el tudja és el is meri mondani, az jobban érvényesül mind az, aki ül és hallgat.

A vetélkedő próbái két részből álltak, van egy szöveggyűjtemény, amit januárban kézbe kaptak, abból készültek a gyerekek. Ebben olyan mesék vannak, amelyak arról szólnak, hogy nagycsaládban élni jó, vagy jó az, ha egy embernek van egy testvére. Emellett a vetélkedőnek vannak olyan feladatai, ahol az a lényeg, hogy talpraesettek legyenek a gyerekek, feltalálják magukat. A mai nap folyamán alakultak meg a családok, tehát ma tudta meg a versenyző, hogy ki lesz a „testvére” azzal nagyon gyorsan meg kellett ismerkedni és együtt kellett működni a siker érdekében - magyarázta Bardócz Csaba szervező, ikafalvi református lelkész.

Az első tíz, legtöbb pontot elérő gyerek, valamint az első helyezett csapat továbbjutott az áprilisi, mindent eldöntő vetélkedőre, azok pedig, akik mindkét formában megállták a helyüket, a háromszéki Hun-táborban vehetnek részt térítésmentesen.

A 9. Adj, király, katonát! csoportos ifjúsági vetélkedő kézdivásárhelyi elődöntőinek továbbjutói: az első helyezett A Csodapatika csapat: a nagyborosnyói Benedek Attila, a kézdivásárhelyi Dombi Anita és a csernátoni Virág Iringó. Másodikok a Fába szorult Nobel-díjasok lettek, a kézdivásárhelyi Bartalis Henrietta, a nagyborosnyói Gáspár Jonatán Dénes és a csíkozmási Tóth László Lóránt. Harmadik az Isten segíts nevet viselő csapat lett, a csíkszeredai Márton Andrea, a csernátoni Tóth Csongor és a külsőrekecsini Ghiurca Valentin Laurentiu.

Az írásbelin legjobban teljesítő első három diák a kézdivásárhelyi Dombi Anita, a csíkszeredai Márton Andrea és a csíkkozmási Balog Katalin. (Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com