Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Kézdivásárhelyi származású székelyföldi fotóst díjaztak Budapesten
17-03-2015 13:04
Kézdivásárhelyi származású székelyföldi fotóst díjaztak Budapesten

Hétfőn este rendezték meg a tizedik, jubileumi Magyar Trikolór Gálát a budapest Stefánia Palotában. A rendezvényen több mint harminc ország képviseltette magát.

A magyar Országgyűlés tavaly decemberben március 16-át a Magyar Zászló és Címer Napjává nyilvánította, hogy fejet hajtson mindazon emberek, közösségek és emlékük előtt, akik e zászló és címer alatt harcolva életüket, szabadságukat adták a magyar nemzetért, vagy e zászló és címer tisztelete miatt szenvedtek bármilyen sérelmet vagy hátrányt.

Ebből az alkalomból rendezték meg a gálaestet is, ahol bemutatták a 2016-os év Nemzet Naptárát, amely az elmúlt egy évtized legjobb képeit fogja tartalmazni piros-fehér-zöld témában. A gálán díjazták azokat a Kárpát-medencei fotósokat, akik maradandót alkottak a magyar zászló népszerűsítése érdekében.

A Zsigmond Vilmos, Oscar-díjas operatőr által elnökölt zsűri több ezer fotó közül a kézdivásárhelyi származású Iochom Zsolt két munkáját is beválasztotta a 2016-os naptárba, a legjobb tizenkét fotó közé, február és június hónap fő képének. A jelenleg Csíkszeredában élő fotós az egyetlen, akinek két képe is bekerült a naptárba.

Iochom Zsolt februári képe havas tájban nemzeti színű szalagokkal átkötött vőfélypálcát ábrázol, júniusi főképén népviseletbe öltözött székely ifjú áll, kezében magyar zászlóval a maksai Óriáspince-tetőn.

A gálaesten díjazták a 2008-as Nemzet Naptárának borítófotóját, Kaleha Zsolt alkotását, amely a Perkő tetején álló Szent István-kápolnát ábrázolja. A Budapesten élő fotós 2008-ban a díjjal járó pénzjutalmat a kápolna javára ajánlotta fel.

A Magyar Trikolór Tizenkét Hónapja, a Nemzet Naptára először az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján jelent meg. A pályázat a magyar trikolór színeit megjelenítő fotókat gyűjti össze minden évben. Ezekből válogatva készül el a falinaptár, minden hónapnál egy versidézettel társítva. A pályázat kezdeményezője Szilágyi Ákos, kiírója a New York-i Hungarian TV, illetve az ’56 Lángja Alapítvány.

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com