Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Kézdivásárhelyen állították ki Gábor Áron eredeti rézágyúját
16-03-2015 7:31
Kézdivásárhelyen állították ki Gábor Áron eredeti rézágyúját

A történelmi ereklye nemrég kapott új talapzatot, így teljes pompájában megtekinthető a Vigadó Művelődési Ház földszinti kiállítótermében.

A közszemlére állított hadászati eszközt a „Lesz ágyú! − Háromszék önvédelmi harca 1848–49-ben” címet viselő kiállításmegnyitón mutatták be vasárnap.

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója az egykori kézdivásárhelyi Rudolf Kórház udvarán feltárt, Turóczi Mózes ágyúöntő műhelyében öntött ágyú hányattatásairól, Bukarestből való végleges „hazatéréséről” tartott beszámolót.

Beszédet mondott Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki köszönetét fejezte ki Heves megye vezetőinek a Székely Nemzeti Múzeumnak tett nagylelkű adományáért, hiszen nekik is köszönhető, hogy új talapzaton áll a történelmi ereklye.

„A bátor cselekedeteket, a nagy lépéseket nem lehet hideg, számító fejjel, papíron ceruzával, mérnöki pontossággal kiszámítani. Azokat meg kell álmodni. Ezer éves múltunk erőt adó nyugalmával mondjuk: kell, hogy legyen újra székely álom. Egy gazdag és erős Székelyföld. Ez Gábor Áron egykori és mai álma. Egy olyan Székelyföld, amelyet saját erejükben bízó büszke emberek építenek maguknak, a saját szájuk íze szerint. Egy olyan Székelyföld, ahol a magunk útját fogjuk végigjárni, azért mert ha nem mi irányítjuk a saját életünket, akkor valaki más fogja. Ezt a Székelyföldet fogjuk továbbvinni, mert az álmainknak nem lehet határt szabni” – fogalmazott zárszóként Tamás Sándor.

Heves testvérmegye küldöttségét az Apcon élő Pohárdi József fémöntő mester is elkísérte – ő készítette el Gábor Áron egyetlen fennmaradt rézágyújának új, korhű talapzatát –, és az ünnepség végén több közéleti személyiségnek az eredeti ágyú általa elkészített miniatűr változatát adta ajándékba.

Végezetül Rancz-Gyárfás Hanna, a Petőfi Sándor-iskola ötödik osztályos tanulója, a városi szavalóverseny második helyezettje Wass Albert „Emlékezés egy régi márciusra” című versét szavalta. (Kertész Tibor/Háromszék)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com