Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Több ezren ünnepeltek vasárnap Kézdivásárhely főterén
16-03-2015 7:39
Több ezren ünnepeltek vasárnap Kézdivásárhely főterén

Március 15-én délelőtt az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 167. évfordulóján a céhes város főtere ünnepi díszbe öltözött.

A főtéri rendezvényeket megelőzően a református templomban ökumenikus istentiszteletet tartottak, majd a délelőtt folyamán a város tanintézményeinek diákjai és tanárai, a testvériskolák képviselőivel együtt a szabadságharc hőseinek szobrainál és emlékhelyeinél koszorúztak és idézték fel a forradalmi eseményeket.

Tizenegy órától a város öt közép- és három általános iskolájának tanárai, tanulói vonultak fel a Gábor Áron téren, majd a kézdiszéki települések és a hagyományőrzők nagy érdeklődésnek örvendő lovas-szekeres menete következett. A legnagyobb tapsot a harminc székely és magyar óriászászlóval felvonuló, Kézdiszentléleket és Ozsdolát képviselő lovascsapat kapta.      

Ekkorra már négy-ötezres tömeg gyűlt össze a Gábor Áron téren, azonban az egyre erősebb és hidegebb szél miatt sokan már nem várták meg a beszédeket, a szónoklatok idejére csupán párszáz ember maradt a szobor környékén.

A központi rendezvény a „Boldogasszony Anyánk” című régi magyar himnusszal kezdődött Gondos Mária Magdolna, a Gábor Áron Szakképző Líceum tanulója előadásában, ezt követően Bokor Tibor polgármester köszöntötte a vendégeket, a testvérvárosok képviselőit, a város és a környék ünneplő polgárait.   

„Nem jöhet soha semmilyen hatalom vagy parancsszó, amely megakadályozhatná azt, hogy amíg él az utolsó ünnepelni vágyó ember e térségben, ne emlékezzünk meg itt a 48-as bátrakra. Mert tisztelet a bátraknak! Tisztelet ma is, tisztelet holnap is, tisztelet, amíg él magyar ember, ki tisztelegjen.” – emelte ki beszédében az elöljáró.

Dr. Csige Sándor Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét közvetítette, amit a Nagy Mózes Gimnázium zenekarának zenés műsora követett.

A diákok számára kiírt „Zúg március” szónokverseny idei győztese, Bagoly Anabella szónoklata, illetve a március 15-e szellemében évente meghirdetett szavalóverseny első díjasa, Jánosi Zsolt szavalata után dr. Pajtók Gábor, Heves megye kormánymegbízottja szólt az egybegyűltekhez, párhuzamot vonva a háromszéki és a Heves megyei „negyvennyolcas” események között.

Bokor Barna, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház színművésze Ady Endre „A tűz márciusa” című versét szavalta, majd a történelmi egyházak képviselői mondtak áldást és imádkoztak a szabadságharc hőseinek lelki üdvéért. A himnuszéneklés után a rendezvény koszorúzással ért véget. (Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com