Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Sebészeti premier a városi kórházban
11-03-2015 14:37
Sebészeti premier a városi kórházban

Az új urológus szakorvosnak és a nemrég vásárolt berendezésnek köszönhetően újabb szolgáltatást tud nyújtani a kézdivásárhelyi városi kórház. A vezetőség szerint mérföldkőhöz érkezett az intézmény, ugyanis ezután nem kell más településre utazni azért, hogy urológiával kapcsolatos sebészeti beavatkozásokat el lehessen végezni.

„A múlt héten a kórház történetében először transzuretrális műtétet végezett az egészségügyi intézmény nemrég alkalmazott fiatal urológus szakorvosa. Ez azt jelenti, hogy a kórházban ezentúl a prosztatadaganatokat húgycsövön keresztül is lehet műteni.” – tájékoztatott Kelemen András nőgyógyász főorvos, a kórház menedzsere. Mindez annak köszönhető, hogy új urológus szakorvos rezidensként, majd angliai tartózkodása idején, elsajátította a laparoszkópos beavatkozások technikáját, ugyanakkor a kórház a Holzindustrie Schweighofer osztrák cég támogatásának köszönhetően idén megvásárolhatta a meglehetősen drága urológiás felszerelést.

A kórház sebészeti osztályán egy eddig használaton kívüli műtőhelyiséget rendeztek be, ott kapott helyet a laparoszkóp, illetve a beavatkozáshoz szükséges, ránézésre egyszerűnek tűnő, de jelentős összegbe kerülő kiegészítő kellékek.

„A beavatkozások kevésbé megterhelők a betegek számára, ugyanis az újítás nyomán nem kell vágást alkalmazni. A test természetes nyílásain át műthető a prosztata, a hólyag és a húgycső. Ez megkönnyíti az orvos dolgát is, ugyanakkor a felépülési idő is sokkal rövidebb: míg a klasszikus beavatkozás esetében egyhetes ez az időszak, addig az új módszerrel ennek felére csökken.” – mondta el híradónknak Fetés Péter urológus szakorvos.

A szakember szerint a technológia nem új, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában már egy ideje végeznek ilyen jellegű beavatkozásokat, viszont most már Kézdivásárhelyen is tudnak segíteni a rászorulókon. (Polyp TV)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com