Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Kézdivásárhelyen is emlékeztek a székely szabadság hőseire
11-03-2015 1:18
Kézdivásárhelyen is emlékeztek a székely szabadság hőseire

Kedden délután a főtéri Gábor Áron-szobornál a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett rendezvényen emlékeztek a marosvásárhelyi Postaréten kivégzett Székely Vértanúkra.
Mint ismert, Bágyi Török János kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként kívánták az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját újra fellobbantani, és 1854. március 10.-én életüket adták a nemzeti önrendelkezésért, példát mutatva bátorságból és hűségből az utókornak.

Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom helyi szervezetének elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy az önrendelkezés joga a székely népet is megilleti, mert csak így érezhetjük otthon magunkat.

„Ne megtűrt juhnyájként terelgessenek bennünket, üldözve jelképeinket, eltiporva jogainkat. Nem vagyunk alábbvalók másoknál. Ne mások döntsenek helyettünk. Autonómia nélkül nincs társadalmi lét. Ezért kérjük együtt: szabadságot Székelyföldnek!” – jelentette ki, utalva arra, hogy a román hatóságok nem engedélyezték a marosvásárhelyi megemlékezést. A többi szónok is a jogtiprás ellen tiltakozott, meglátásuk szerint Románia nem jogállam, ha területén a gyülekezési jogot korlátozzák.

Az eseményen alkalomhoz illő szavalatok hangzottak el, a rendezvény Dezső László Levente református lelkipásztor áldásával, himnuszénekléssel és koszorúzással ért véget.

A megmozduláson mintegy kétszázan vettek részt, menet közben csatlakoztak azok is, akik a sepsiszentgyörgyi megemlékezésen is részt vettek. A szervezőkön kívül a Székely Nemzeti Tanács, a Kézdiszéki és Kézdivásárhelyi Székely Tanács, a Történelmi Vitézi Rend, a Magyar Polgári Párt, az Erdélyi Magyar Néppárt és a bélafalvi Tuzson János Hagyományőrző Társaság képviseltette magát. (Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com