Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Új talapzatra kerül Gábor Áron ágyúja
06-03-2015 11:13
Új talapzatra kerül Gábor Áron ágyúja
A székelyek szimbolikus műkincsét március 15-én a kézdivásárhelyi Vigadóban állítják ki, immár az új ágyútalpon - jelentette be csütörtöki tanácsülésen Tamás Sándor.

A háromszéki tanácselnök szerint a jelenlegi ágyútalp nem felel meg az 1848-as szabadságharc során használt modelleknek, ráadásul 50 évvel ezelőtt készítették. Háromszék testvérmegyéje, Heves megye 200 000 forintot adományozott a Székely Nemzeti Múzeumnak, hogy Gábor Áron egyetlen fennmaradt ágyújának új talpat készítsenek - számolt be a közgyűlés elnöke.

A történelmi ereklyét negyven év bukaresti száműzetés után 2010-ben kapta meg előbb ideiglenesen majd végleg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum.

Mint ismert, Gábor Áron az első két vaságyút az erdővidéki Bodvajon öntötte, majd székely harangokból Sepsiszentgyörgyön, és Kézdivásárhelyen készített bronzágyúkat. Gábor Áron több mint hetven ágyújából csupán egy került elő. Ezt 1906-ban a kézdivásárhelyi Rudolf kórház udvarán végzett csatornázási munkálatok során találták meg. 1923-ban kiállították a Székely Nemzeti Múzeumban, majd 1971-ben, amikor a bukaresti Történelmi Múzeum alakult, akkor több tárgyal együtt elvitték oda. Gábor Áron ágyúja 25 évvel ezelőtt volt megtekinthető a fővárosi múzeumban, utána az alagsorba került. A 370 kilogrammos ágyúnak az elmúlt években rekordszámú látogatottsága volt a Székely Nemzeti Múzeumban. (maszol.ro)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
© Copyright Bexmon™ Marketing  |  Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com