Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Megrongálták a Kovászna megyei prefektúra elé felállított SIC-pannót
09-03-2015 9:00
Megrongálták a Kovászna megyei prefektúra elé felállított SIC-pannót

Ismeretlenek kék festékkel öntötték le vasárnapra virradó éjszaka a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban, a kormányhivatal épületével szemben található SIC-táblát. Mint ismert, a pannót az RMDSZ háromszéki szervezete tavaly decemberben helyezte el a téren, tiltakozásként az akkori kormánymegbízott, Marius Popica székelyzászló-hadjárata ellen.

Tamás Sándor megyei elnök Facebook-oldalán kommentálta a történteket, és „etnikai indíttatásból elkövetett vandalizmusnak, a székely szimbólumok meggyalázásának” nevezte az esetet, majd közölte, hogy feljelentést tesznek az elkövetők ellen. Egyébként nem ez az első eset, hogy megrongálták a táblát, alig két hónapja a pannót tartó utánfutóra festettek trágár szöveget.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom sepsiszentgyörgyi szervezetének közleménye szerint az időzítés nem véletlen, hiszen közeledik március 10-e, a székely szabadság napja. Emellett figyelmeztetnek, hogy két nappal korábban a szélsőséges Új Jobboldal-Noua Dreaptă szervezet kolozsvári elnöke javasolta: Sepsiszentgyörgy legyen Románia új fővárosa, mivel így lehetne a legkönnyebben megtörni a székelyek autonómiaküzdelmét.

„Ezért is ott kell lennünk a tüntetéseken március 10-én, mutassuk meg, hogy minket nem nyomhatnak el!” – írják a vármegyések.

Sepsiszentgyörgyön kedd délután 4 órakor lesz rendezvény a turulszobornál, ahová Kézdivásárhelyről is indítanak buszokat 15 órától a Sinkovits-stadion elől. A céhes városban este 6 órától a Gábor Áron-szobornál tartanak megemlékezést. Baróton kedd délután 5 órakor a református templom előtti téren zajlik majd a megemlékezés.

Háromszéken kívül Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Firtosmartonosban emlékeznek a székely vértanúkra, illetve tiltakoznak a jogtiprás ellen. Akárcsak előző években, több anyaországi városban is megmozdulásokat tartanak kedden, eddig Budapestről, Szolnokról és Debrecenből jelezték ezt. Európa más városaiban is lesznek tiltakozások, így Stockholmban, Münchenben, Pozsonyban. A törökországi Isztambulban szombaton már megtartották a székelyföldi autonómiatörekvésekkel szolidarizáló tüntetést. (Háromszék - Fotó: Sántha Géza)

 

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
© Copyright Bexmon™ Marketing  |  Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com