Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Szervezkednek a kiskászoniak
09-03-2015 9:15
Szervezkednek a kiskászoniak

Amint arról már beszámoltunk, február 26-án este egy kiskászoni élelmiszerüzletben spontán vita alakult ki, amelynek nyomán a helybeli romák késsel megsebesítettek két falubelit. Sérüléseik nem voltak veszélyesek, nem szorultak orvosi ellátásra. A rendőrség akkor nem állított elő senkit, másnap azonban elkezdődött a kivizsgálás, a sérültek, a szemtanúk és a gyanúsítottak kihallgatása.

Az incidens hatására szervezkedés indult a faluban, néhány kezdeményező a Kiskászon Erdély Facebook-oldalon összefogásra buzdították a helyieket, és pénteken 18 órára a kultúrotthonban (fotó) gyűlést hívtak össze ennek érdekében. Mivel a felhívásban sehol nem írta, hogy az ülés zártkörű lenne, ezért azon a sajtó képviselői is megjelentek.

A szervezők közben attól tartva, hogy a gyűlésen megjelent mintegy negyven férfi a nyilvánosság előtt nem vállalja a véleményét, úgy döntöttek, hogy a Háromszék, a Székely Hírmondó, a Polyp Televízió és a Profi Rádió munkatársait nem engedik be a megbeszélésre, de később sajtóközleményben tájékoztatnak a fejleményekről. A beszámolót szombaton kaptuk kézhez, ebből idézünk.

„A jelen levő mintegy negyven férfi példaértékű összefogásra adott példát. Senki nem akart törvénytelen módon reagálni a romák atrocitására, de nagyon határozottan és – ami a legfontosabb – egy emberként kíván fellépni a jövőben hasonló esetben” – áll a közleményben, amely szerint a gyűlés résztvevői „forróvonal” létrehozásában is megállapodtak, így ha bárkit sérelem ér a faluban, azonnal egymás segítségére siethetnek.

Arról is döntés született, hogy a falu minden lakójával aláíratnak egy nyilatkozatot, hogy semmiféle ingatlant nem adnak el a szomszéd megkérdezése nélkül. Ezzel kívánják megakadályozni a lakatlan házak méltatlan kézre jutását.

A helybeliekből bizottság alakul, amelynek tagjai felkeresik az eladó ingatlanok esetleg elszármazott tulajdonosait, és felkérik, hogy csak olyan személynek adják el házukat, akit a faluközösség befogad, illetve aki nem jelent potenciális veszélyt a közösségre. Adott esetben gyűjtést is kezdeményezhetnek, hogy az árajánlat különbségét kiegyenlítsék. A megbeszélések folytatásában is megegyeztek és abban, hogy a döntéseket hamarosan tettek is követik.

„Bízunk benne, hogy visszatér a falu nyugalma és régi meghitt hangulata.” –zárták közleményüket a kiskászoniak.

Tóth Bakk László a falugyűlés másik kezdeményezője rádiónknak nyilatkozva elmondta: a következő megbeszélésre meghívják a falufelelőst, a rendőrség képviselőjét és a felső-háromszéki sajtó munkatársait is. (Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com