Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Kérvényezni kell a vallásoktatást
25-02-2015 6:38
Kérvényezni kell a vallásoktatást

Március 6-ig kell összegezzék az iskolák hogy hány diák szeretne hittanórára járni. A vallásóra továbbra is a kerettanterv része, de a szülőknek kérvényezniük kell az iskolák titkárságán. Amennyiben ezt nem teszik meg a diákok márciustól nem járhatnak vallásórára.

Az alkotmánybíróság döntése alapján született törvénymódosítással az egyházak képviselői nem értenek egyet, véleményük szerint a vallásoktatás révén a gyerekek olyan ismeretekre tesznek szert, amelyekre más tanórákon nincs lehetőségük, ugyanakkor közösségépítő szerepe is van, az osztályt erősebbé teszi, közösséggé kovácsolja. Emellett a vallásórákon olyan gyerekeket is sikerül elérni, akiket szüleik nem visznek az egyházakhoz vallásoktatásra, olyan dolgokról tudnak beszélni velük, amelyekről otthon, a családban sem esik szó.
„Ide kívánkozik Szent Ágoston másfél évezreddel ezelőtti buzdítása, mely – az adott körülmények közt – fölöttébb időszerű, s melynek értelme, hogy neveljük gyermekeinket Istennek, mert akkor magunknak neveljük!” – írja a múlt hét végén közzétett körlevelében Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római-Katolikus Főegyházmegye érseke.

A hitoktatók abban bíznak, hogy ha az elmúlt években sikerült motiválni a gyerekeket, akkor továbbra is választani fogják a hittanórákat. Véleményük szerint az új helyzet eddigi munkájuk eredményét is tesztelni fogja, hogy mennyire tudták a gyerekekkel mostanáig megszerettetni az általuk tanított tárgyat.

A tanintézetek is kivitelezhetetlennek tartják a jogszabály gyakorlatba ültetését tanév közben, mert a vallásórákat csoportban tartják, évfolyamonként az azonos vallásúak ugyanabba a csoportba járnak.
Az új szabályozás ugzanakkor sok kérdést vet fel, nem egyértelmű például, hogy már a második félévtől, vagy szeptembertől számít választhatónak a vallásóra, ahogy az sem, hogy meddig érvényes a szülők által aláírt kérvény. (Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com