Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Ecuadorról mesélt a Zöld Nap Egyesület meghívottja
16-02-2015 22:33
Ecuadorról mesélt a Zöld Nap Egyesület meghívottja

A Zöld Nap Egyesület meghívásának eleget téve pénteken Dr. Szilveszter Szabolcs a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem biomérnöki tanszékének adjunktusa tartott előadást „Más világ, Ecuador és környéke” címmel. A szakember a kézdivásárhelyi Sport Motel társalgójában teltház előtt beszélt, az érdeklődők számos dolgot megtudhattak a dél-amerikai országban végzett munkájáról, a térség fontosabb környezeti problémáiról.

Ecuador egy nemzetközi program keretében külföldi szakembereket próbál bevonni az oktatásba, akik az ország különböző egyetemein tanítanak. A kézdivásárhelyi származású fiatal környezetmérnök is ezen program keretében juthatott el a dél-amerikai államba, ahol egy éven át az ivóvíz-optimalizálás, a vízhálózat felújítás és a szennyvíztisztítás területén tevékenykedett.

A szakember a fenntartható és környezetkímélő ipari fejlődés zászlóvivője, szakterülete a biológiai ivóvíztisztítás, éppen ezért érdeklődve figyelte Ecuador fejlődését, az országban zajló környezetvédelmi intézkedéseket.

Az előadó néhány fontos gazdasági mutató segítségével próbálta körülírni az ottani állapotokat: az érdeklődők megtudhatták, hogy bár Ecuadort Európában legtöbbször a harmadik világ országaként emlegetik, a képzett lakosság lejben számolt jövedelme nagyobb, mint Romániában. Egy ottani líceumi tanár kétszer, egy egészségügyi asszisztens háromszor, egy rezidens orvos négyszer többet keres, mint az itthoni, miközben az üzemanyagárak messze a romániai árak alatt vannak. A lakosság húsz százaléka a szegénységi küszön alatt él, de ez a mutató évről-évre csökken. Az egyenlítői országban egy év alatt készül el hatvan kilométer hatsávos autópálya, miközben a munkálatok során az Andok egy részét is el kell hordani.
Ecuador ugyanakkor komoly környezeti problémákkal küzd, az ország szennyvizének nagyrésze nincs tisztítva, az ivóvíz egyre szennyezettebb, ugyanakkor az erdőírtás és a kőolajkitermelés negatív hatásaival is szembe kell nézniük.

„Egzotikumnak számít, hogy az emberek nyugodtan élnek, családcentrikusak és nem annyira feszültek, mint ahogy általában Kelet-Európára jellemző. Ettől a nyugodtságtól a párkapcsolatok, az emberek közötti kapcsolatok, a családon belüli kapcsolatok is sokkal gördülékenyebben mennek.”
magyarázta érdeklődésünkre Szilveszter Szabolcs, aki előadása során a régió hagyományairól és szokásairól, az ecuadori kultúráról, a helyi gasztronómiáról és a vallási életről is mesélt.

A fiatal mérnök feleségével együtt eljutott a különleges állat- és növényvilágáról híres, Ecuadorhoz tartozó, de az országtól közel ezer kilométerre a Csendes-óceánban található Galapagos-szigetekre, de az inkák sasfészkének becézett perui Machu-Picchu sziklavárost is meglátogathatták. A fotókkal gazdagon illusztrált beszámolónak köszönhetően a hallgatóság virtuális utazást tehetett a távoli országokba. (Kertész Tibor - Fotó: Szilveszter Szabolcs)


 

 

 

 

 

 

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
© Copyright Bexmon™ Marketing  |  Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com