Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
A Perkőn is forgatnák a Márton Áron püspök életéről szóló játékfilmet
13-02-2015 11:02
A Perkőn is forgatnák a Márton Áron püspök életéről szóló játékfilmet

Elkezdődött a gyűjtés a Márton Áron életéről szóló nagyjátékfilm elkészítésére. A kezdeményezők ezzel egy időben adománygyűjtő és tájékoztató beszélgetések és előadások formájában népszerűsítik a néhai püspök tanítását.

Tavaly a marosvásárhelyi Mustármag Közösség kezdeményezésére „Népemért vállalom” címmel született meg egy Márton Áron püspök tiszteletére írt zenemű, amelyet a közösség vezetője Papp László plébános (fotó) írt. A szerzemény nem követi pontosan a püspök életrajzát, inkább arra keresik a választ, hogy milyen források táplálták a főpap életét, népéért vállalt szolgálatát. A zeneművet Erdély több településén és Magyarországon is bemutatták és a sikeres fogadtatáson felbuzdulva a kezdeményezők már egy nagyjátékfilm forgatását tervezik.

"A film más szempontokat követ, mint a zenemű: itt egy izgalmas cselekménysort követünk, egy történetet, azt tartjuk szem előtt, hogy a tini, vagy egy olyan ember, aki semmit sem hallott Erdélyről, vagy Áron püspökről ő is tartsa érdekesnek és legyen annyira érdekfeszítő a történés, hogy nézze végig. Áron püspöknek az élete annyi feszültséget, érdekességet és szépséget hordoz, hogy ez már önmagában képes lekötni az embert."
- mondta el rádiónknak Papp László plébános.

A filmben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a püspököt a népével együtt mutassák be, hogy az ezeréves egyházmegye tájai is belekerüljenek. Forgatnak majd a Perkőn és a kantai katolikus templomban, de a hajdani csíksomlyói búcsúk monumentális hangulatát és a gyulafehérvári székesegyházban zajló valamikori szentmisék ünnepélyességét is megörökítenék a filmszalagon. A főszerepeket hivatásos színészek alakítják, a statisztákat a forgatási helyszínhez közel eső nép adja majd. A kezdeményezők ugyanakkor abban bíznak, hogy mindeközben a filmben játszó emberek átélik arra a korszakra jellemző hit- és közösségi élményt.

A film készítői 140 helység lakóit vonnák be a forgatásba, ami több mint 20 helyszínen zajlana, a felvételekhez 12 ezer szereplőre, 750 lovasra és egymillió euróra lesz szükségük. A hatalmas összeget közadakozás révén gyűjtenék össze és szeretnék, ha nemcsak a katolikusok, hanem az egész erdélyi közösség támogatná ezt a közösségépítő kezdeményezést.

Papp László atya ismertető körúton, világi intézmények vezetőivel közösen népszerűsíti a célját, ilyen találkozót hamarosan Kézdivásárhelyen is szerveznek.
(Kertész Tibor)


A film internetes honlapja: www.martonaronfilm.ro.

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
© Copyright Bexmon™ Marketing  |  Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com