Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Székelyföldi Szerzők Napja a Városi Könyvtárban
15-10-2014 6:45
Székelyföldi Szerzők Napja a Városi Könyvtárban
Október 14-én, kedden délután kézdiszéki szerzők mutatkoztak be a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár alagsorában, ebből az alkalomból került átadásra a felújított pincetér is.

Az épület alatti tágas helyiséget még Török Sándor polgármesterségének ideje alatt alakították ki, nemrég a jelenlegi városvezetés az akkor elindított munkálatok folytatásába kezdett. A felújítás során a boltíves alagsorban világítást, fűtésrendszert, nedvességelszívót szereltek az önkormányzat szakemberei. Bokor Tibor polgármester ígérete szerint, ha az időjárás megfelelő lesz még idén sor kerülhet a könyvtár tetőszerkezetének javítására, így még inkább biztosítva lenne a 65 ezres könyvállomány épsége.

Vántsa Judit főkönyvtáros híradónknak nyilatkozva elmondta: a jelenlegi javítási és bővítési munkálatokat több évre tervezik. A középső 50-60 férőhelyes teremben a helytörténeti archívum kapott helyet, a harmadik kisebb teremben az intézmény tömörraktárát rendeznék be.

„Nagy öröm számunkra ez, ugyanis nem volt ahol rendezvényeket szervezzünk. Meseklubot tíz gyermeknél többnek nem tudtunk tartani, most már több gyerek is jöhet. Könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat vagy más rendezvényeket helyszűke miatt nem tudtunk szervezni, de ez most megváltozott.” – tette hozzá a főkönyvtáros. A pincerész átadását az idei Őszi Sokadalom alkalmából tervezték, de mivel néhány munkálat nem lett meg időben, ezért a Székelyföld Napok keretében megrendezett Székelyföldi Szerzők Napjára időzítették.

Dr. Borcsa János irodalomkritikus a kedd délutáni rendezvény moderátora megnyitó beszédében egyfajta honfoglalásnak nevezte az eseményt és kifejtette: az impozáns teremnek akkor lenne igazán értéke, ha a mindenkori irodalmi, kulturális tevékenységeknek népes és befogadó közönsége lenne.

A Székelyföldi Szerzők Napja alkalmából szervezett esemény meghívottjai a kortárs erdélyi magyar irodalom veteránjainak számító Fekete Vince és Sántha Attila voltak, a fiatal költőgenerációt Dimény-Haszmann Árpád képviselte. A kötetlen beszélgetés során terítékre került az erdélyi magyar irodalmi élet 90-es évekbeli hőskora és az is kiderült, hogy manapság csak a költészetből nem lehet megélni. A rendezvény végén a szerzők a helyszínen megvásárolható könyveiket dedikálták. (Kertész Tibor)


 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com