Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Október elején nyitják meg „Az étel tisztessége” nevet viselő kiállítást
25-09-2014 15:57
Október elején nyitják meg „Az étel tisztessége” nevet viselő kiállítást

Az Incze László Céhtörténeti Múzeum különös figyelmet fordít Kézdivásárhely polgári értékeinek, szellemi és tárgyi hagyatékának összegyűjtésére és bemutatására. A Jó ruhában járni-kelni viselettörténeti, illetve a békebeli otthonokról szóló kiállítás bejárta az egész Székelyföldet, s mindenütt nagy érdeklődés övezte.

A múzeum ezúttal a polgári étkezési szokások bemutatását tűzte ki célul, ezért hamarosan egy olyan kiállítás megnyitójára kerül sor, melynek keretében a látogató a piactértől a konyháig, az ebédlőn, a vendéglő terén keresztül bepillantást nyerhet a polgári étkezési szokásokba, amely a 19. és 20. század fordulóján Kézdivásárhelyre is jellemző volt.

A múzeum munkatársai az év elején felhívást intéztek a környék lakosságához és a már meglévő anyag mellé elkezdték begyűjteni a korabeli fotókat, képeslapokat, szakácskönyveket és recepteket, illetve olyan tárgyi emlékeket, amelyek a második világháború előtti bevásárlással, tárolással, főzéssel, étkezéssel, asztalterítéssel és vendéglátással hozhatók kapcsolatba. 

A kiállításra több mint háromszáz tárgyat sikerült összegyűjteni, szeptember eleje óta ezeket készítik elő a tárlatra. Dimény Attila múzeumvezető rádiónknak elmondta: a kollekcióból még mindig hiányzik egy mosogatóasztal, ha valaki még őriz egy példányt a ritkaságnak számító, korabeli bútordarabból, kérik, hogy jelentkezzen a múzeumban.

„Érdekes módon jóval kevesebb étkezési kultúrával kapcsolatos tárgyi emlék maradt fenn, ugyanis ezek voltak a leginkább használt tárgyak, elhasználódtak, elkoptak, kicsorbultak így kidobták őket. Csak azok maradtak meg, amelyekhez valamiképpen személyesen kötődtek a tulajdonosok, esetleg mutatósak, szépek voltak.” – magyarázta a múzeumvezető. (Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com