Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Másfél hónap múlva 20 ezer fertőzött lehet
24-09-2014 7:07
Másfél hónap múlva 20 ezer fertőzött lehet

Húszezernél is többen lehetnek az ebolavírussal fertőzöttek november elejére, ha nem történnek lépések a nyugat-afrikai járvány megfékezése érdekében - figyelmeztetett friss tanulmányában az Egészségügyi Világszervezet.

Amennyiben nem változik a helyzet, november elején 9939 fertőzéses eset lesz Libériában, 5925 Guineában és 5063 Sierra Leonéban a jelentést készítő szakértők szerint. Az intézkedések drasztikus javítása híján hetente nem százak, hanem ezrek fognak megbetegedni és meghalni e vírustól - teszik hozzá, kiemelve, hogy a megfertőzöttek halálozási aránya már 70,8 százalék. Ha semmi sem történik, az ebola évekre megtelepedhet a nyugat-afrikai térségben - vélik a szakértők.

Az ENSZ a múlt héten azt jelezte, hogy 20 ezer fertőzöttre számít az év végéig. A járvány terjedésének gyors üteme azonban borúlátóbbá tette a tudósokat, akik az ellenintézkedések gyors szigorítását szorgalmazzák, főként az esetek korai felderítése terén. Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi, hétfőn közreadott mérlege szerint az ebolavírusnak több mint 2800 halottja van már idén Nyugat-Afrikában, elsősorban Libériában, Guineában és Sierra Leonéban.

A spanyol védelmi minisztérium által közreadott képen az ebolavírussal megfertőződött Manuel García Viejo megérkezik a Madrid közelében lévő Torrejón katonai támaszpontra. A 69 éves spanyol állampolgárságú katolikus misszionárius a Sierre Leone-ban lévő Lunsar város egyik kórházának igazgatója

Ez a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, majd Nigériára, Sierra Leonéra, Libériára, a Kongói Demokratikus Köztársaságra és Szenegálra is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. (origo.hu)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com