Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Becsengetnek a kézdivásárhelyi tanintézményekben
15-09-2014 8:12
Becsengetnek a kézdivásárhelyi tanintézményekben

Míg a hosszú vakáció után a diákok nagy része izgatottan várja az első iskolai napot, a pedagógusok már két hete az új tanév előkészítésén dolgoznak. Szeptember első heteiben zajlottak a pótvizsgák, de ez a kinevezések, az áthelyezések időszak is volt sok pedagógus számára, ugyanakkor a tanárok múlt évi munkájának kiértékelőjére is sor került.

„Szeptember 1-je és 12-e között, ha két tanintézmény meg tudott egyezni, akkor tanárokat lehetett áthelyezni egyik iskolából a másikba, olyan pedagógusokat, akik már az idei versenyvizsga előtt megkapták a címzetes tanári állást. Néhány esetben városszinten meg tudtuk oldani, hogy ne maradjon senki katedra nélkül.” – mondta el rádiónknak Farkas Ferenc.

A kézdivásárhelyi Református Kollégium igazgatója szerint a tanév szerkezete a régi maradt, szintén harminchat hetes a két félévből álló oktatási időszak. Az első félév január 31-én ér véget, 2014 december 20-a és 2015 január 4-e között lesz téli vakáció. Az „Iskola másként” programsorozata idén is a tavaszi vakáció előtti héten, április elején lesz megtartva. A második félév április 20-a és június 19-e között tart.
Megjelent a jövő évi érettségi új menetrendje, de a metodológia nem változott. Annyit már lehet tudni, hogy december 9-e és 11-e között lesz egy próba-érettségi román és magyar nyelvből, illetve a választható tantárgyakból - matematikából vagy történelemből. Megjelent két új törvénytervezet, amely az iskolai vezetőtanácsok módszertani működésére és a belső rendszabályzatra vonatkozik.

Az idei tanévben a tanulókat is érinti néhány minisztériumi intézkedés: a második osztályos magyar gyerekek úgy kezdik el a tanévet, hogy sem román nyelv-, sem matematika tankönyvük nem lesz, ráadásul szorzást és osztást is tanulniuk kell, valamint fizikát. Decemberre remélhetőleg elkészülnek a kisiskolások új tankönyvei, a késést a kiadók számára meghirdetett pályázat körüli bonyodalmak okozzák. (Kertész Tibor)


 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com