Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Színvonalas faluünnep Torján
15-09-2014 7:36
Színvonalas faluünnep Torján
Az idei rendezvénysorozat rendhagyó módon nem kulturális eseménnyel kezdődött, szombaton délelőtt ugyanis útavatásra került sor Altorján. A Szászok utcáját egy 330 méteres szakaszon javították ki, ahol már föld alá került a víz- és csatornahálózat, így nem kell később feltörni az új aszfaltot.
A munkálatokra az Angustia Egyesületnél pályázott a helyi önkormányzat, a további tervek szerint felújítanák a feltorjai református templomtól a Valál falurész felé vezető útszakaszt is. Az aránytalanságokat elkerülnék, ezért egyik évben Altorján, másikban Feltorján aszfaltoznának.
A „Szeptemberfeszt” alkalmából Torja agrártelepülés jellegét is hangsúlyozták és a községháza épületében terménykiállítást szerveztek.
"Próbálkoztunk már állatkiállítással is, próbáltunk odafigyelni az állattenyésztőkre. Ezúttal a növénytermesztőkön volt a sor, lehetőséget adtunk, hogy népszerűsíthessék terményeiket. Megmutathatták, hogy mit termelnek, milyen mennyiséget kínálnak eladásra." - mondta el érdeklődésünkre Daragus Attila polgármester.

A már többéves hagyomány szerint a falunapok rendezvénysorozatának része volt az újszülöttek megáldása, a kisbabák szülei virágot és oklevelet vehettek át az esemény emlékére. Ezt követően a 18. életévüket betöltött, nagykorúsított fiatalokat szólították a közösség elé.

Közben a központi iskola udvarán javában zajlott a főzőverseny, amelyre idén tizenhárom bel- és külföldi csapat nevezett be, a testvértelepülések, Gádoros és Kistarcsa képviselői mellett Szilágy, Szatmár, Fehér, Bákó és Brassó megyékből érkeztek vendégcsapatok a gasztronómiai rendezvényre. Háromszékről a zágoniak és a martonfalviak jöttek el a megmérettetésre, Torjáról a gazdasszonyok, a vidám csapat, valamint a vadászok és a juhászok méretkeztek meg.

Az illatozó bográcsok és üstök kisebb tömeget vonzottak a főzőhely köré, ahol a torjai kürtőskalács mellett csirkés gombapaprikás, disznókörmös libazúza, szénen pirított, túróval töltött puliszkagombóc és többféle vadaspörkölt készült, de a desszertként felszolgált bodzavirágos palacsinta és az ordás-szilvalekváros puliszkaszelet sem vallott szégyent. A főzőverseny ideje alatt idén is elkészült a hatvan méteres feltűrt túrós puliszka, ami percek alatt elfogyott.

"Nem az a cél, hogy csak magunkban ünnepeljünk, mutassuk meg, hogy nem harapunk, vendégszeretők vagyunk, jöhet akárki hozzánk. mi egy barátságos nép vagyunk és ezt ki kell vinni a világba, hogy tudja meg mindenki." - tette hozzá a torjai elöljáró.

A
 faluünnep másnapján huszárok, népviseletbe öltözött helybeliek és magyarországiak lovas szekereken díszmenetben vonultak a Mária kápolnához ahol búcsús szentmisét celebráltak. A kápolna kertje ezúttal is zsúfolásig telt helybeliekkel és vendégeikkel, Kovács Gábor kovásznai plébános beszédében a Mária-hitre, a magyarságtudat ápolására buzdította a jelenlevőket.

A programsorozat után kijelenthető, hogy Háromszék egyik legszínvonalasabb falunapját Torján tartják, két nap során rendkívül gazdag program várta az érdeklődőket. A rendezvény egyben a felsőháromszéki településeken tartandó népünnepélyek záróakkordját is jelenti.
(Kertész Tibor - Székely Hírmondó)
 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com