Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Csütörtökön tartotta rendes ülését a helyi tanács
04-09-2014 11:29
Csütörtökön tartotta rendes ülését a helyi tanács

Befejeznék a kézdivásárhelyi jégpályát
Az ülésen a testület elsőként a kézdivásárhelyi jégpálya területének és a területen elkezdett építkezésnek az Országos Beruházási Társaság (C.N.I. – S.A.) ügykezelésébe való átadásáról döntött. A helyi tanács 2009-ben is hozott egy hasonló határozatot, ám azóta a törvény megváltozott. A
 jelenleg érvényes jogszabály arra kötelezi az önkormányzatot, hogy tizenöt évig nem változtathatja meg az épület rendeltetését. A döntésre azért volt szükség, mert csak így van remény arra, hogy az évek folyamán az időjárás viszontagságainak kitett, félkész építményt be lehessen fejezni. Az átadásról szóló dokumentációt csütörtök délben Bukarestben már atadták az illetékeseknek.
A jégpálya építését 2005-ben kezdték el, ám 2009-ben leállt az építkezés. 2005 óta a város költségvetéséből közel hárommillió lejt, állami támogatásból valamivel több mint egymillió lejt költöttek a műjégpályára. A létesítmény befejezéséhez szükséges összeget akkor 2,5 millió euróra becsülték.

Költségvetésmódosítás a tanügyi központok átszervezése miatt 
A
 
helyi tanács a költségvetés módosításáról is határozott, ugyanis az év elején döntés született az oktatási intézmények pénzügyi központjainak  átszervezéséről, így a hamarosan elkezdődő tanév miatt belső átcsoportosítások történtek a betervezett költségvetési összegeknél. 
Amint arról már beszámoltunk, idén nem költözik új épületbe a Vackor Óvoda. Az önkormányzat a Bod Péter Iskola udvarán található régi épület felújításával, manzárdosításával próbált volna még ebben az évben új székhelyet biztosítani a tanintézménynek. A tervezés során kiderült, hogy az épület nem bír meg egy emeletet, ezért megrendelték már egy földszintes épület-komplexum tervét, amely a jövő évben készülne el.
A csütörtöki költségvetésmódosítás során 8000 lejt áthelyeztek a Bod Péter Iskolához, ebből az összegből fizetnék ki a Vackor Napköziotthon féléves bérét a tanintézménynek helyet adó épület tulajdonosának.

Továbbra is szükség lesz EU-s pénzekre
A testület a csütörtöki ülésén jóváhagyását adta arra is, hogy Kézdivásárhely municípium továbbra is részt vegyen európai uniós alapokból finanszírozott pályázatokban. A döntés különösen a víz- és csatornarendszer bővítésére, felújítását célzó pályázatra vonatkozik.
Bokor Tibor polgármester elmondta: az elkövetkező periódusban 1,9 millió eurós beruházás várható, a modernizáláson kívül közel négy kilométer hosszú víz- és csatornarendszer kialakítására kerülne sor, és a céhes városhoz tartozó településeket is bekapcsolnák a hálózatba.

Befejeznék a Gábor Áron Líceumnál elkezdett beruházásokat 
A következő határozattervezet a Gábor Áron Szakképző Líceum felújítására és bővítésére vonatkozó pályázat jóváhagyásáról szólt. Az önkormányzat ígéretet kapott a tanintézményben elkezdett munkálatok folytatására, jelenleg a szerződés aláírása előtt állnak.
„Vissza kellett lépni a Campus-programból, újra el kellett készíteni a terveket, sőt az árakat is újra kellett számolni. A pályázat értéke közel 25 millió lej, ebből az önkormányzat kétszázalékos hozzájárulása közel 400 ezer lej.” – mondta el a városvezető, hozzátéve:  fontosnak tartja, hogy az elkezdett beruházást befejezzék, egyrészt mert így a kollégium félkész manzárdrésze nem lenne kitéve az időjárás viszontagságainak, ugyanakkor a beruházással a helyi szakoktatás fellendítését is segítenék.
Szigethy Kálmán, a Magyar Polgári Párt frakciójának tanácsosa a határozattervezet kapcsán elmondta: sajnálatosnak tartja, hogy a tervek nem tartalmazzák a Gábor Áron Szakképző Líceum tornatermének a felújítását, véleménye szerint ez fontosabb lenne mint egy díszterem felépítése. Az elöljáró közölte: mivel az eredetei tervben ez a munkálat nem szerepel, és az önkormányzat jelenleg az eredeti terv felújításán dolgozik, ezért erre a munkálatra egyelőre nem kerül sor.

Felújítanák a sárfalvi kultúrotthont
A városatyák utolsóként a sárfalvi kultúrotthon felújítására vonatkozó pályázatot hagyták jóvá. Az épületet a Kovászna megye Tanácsa által elindított, a vidéki kultúrotthonok, orvosi rendelők, a falusi, valamint községi sportlétesítmények felújítását célzó programja keretében javítanák ki. A nyílászárók cseréjére az idén, az épület teljes felújítására 2015-ben kerülne sor. A megyei önkormányzat a költségek 50 százalékát állná, de ez az összeg nem haladhatja meg a 10000 lejt.

Ismét csökkentik a kórházi "fejpénzt"
A tanácsülésen Dr. Kelemen András tanácsos az egészségügyi biztosítóval kötött keretszerződés újabb változására hívta fel a városvezetés figyelmét. A kézdivásárhelyi kórház menedzsere elmondta: a rövidebb, fél napot nem meghaladó kórházi kezelésekre felszámolt keretet az eredeti érték egyötödére csökkentik, a kórház 50 lejt kap egy ilyen esetért.
„Nem tudjuk, hogy ezt hogy fogjuk túlélni, szerdán nagy vita volt erről a biztosítóháznál. Ha ez így marad, a kórházakat nehéz lesz fenntartani, és a közösségnek erre reagálni kell. Ez történik akkor, amikor olyan hozzá nem értő emberekre bízzák ezeket a döntéseket, akik számára a beteg csak egy papír.” – tette hozzá a kórházmenedzser.
(Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com