Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Erdélyi térképgyűjteményt mutattak be a Céhtörténeti Múzeumban
01-09-2014 12:30
Erdélyi térképgyűjteményt mutattak be a Céhtörténeti Múzeumban

Csütörtökön, az Őszi Sokadalom egyik nyitórendezvényét az Incze László Céhtörténeti Múzeumban tartották meg, ahol Petelei Klára  Descriptio Transilvaniae című munkáját Tamás Sándor térképgyűjtő, Kovászna megye tanácsának elnöke mutatta be. A marosvásárhelyi Teleki–Bolyai Könyvtár munkatársa a Vásárhelyi Forgatag rendezvénysorozata miatt nem jöhetett el a bemutatóra. A könyv bevezetőjét Gróf László, a Brit Királyi Földrajzi Társulat tagja írta.

Az általa írt vaskos kiadvány egyediségéhez hozzájárul, hogy az önálló régióként ábrázolt Erdély történelmi térképeinek ez az első könyv formájában kiadott gyűjteménye, amolyan mérföldkő a térképészetben. A kötet ráadásul a teljesség igényével is készült, mert minden ma ismert Erdély-lapot tartalmaz, olyanokat is, amelyek kiadásuk óta először láthatók nyomtatásban. A térképek egy része Tamás Sándor magángyűjteményében található.

Nyolcvanöt olyan térkép van, amely önállóan ábrázolja Erdélyt, ezek mind benne vannak ebben a térképkatalógusban, ugyanis térképtörténészekkel, levéltárosokkal, könyvtárosokkal felkutattunk minden lelõhelyet Párizstól Finnországig, Bécstõl Kézdivásárhelyig - tette hozzá Tamás Sándor, aki szerint a tényekkel nehéz vitatkozni, mert ha ránézünk egy 400-500 éves térképre, azon a legtöbb esetben szerepel – vagy a kartusában, vagy a hátlapján -, Erdély leírása. Ha egy folyóvíz mellett azt írja, hogy „Feketügy fluvis” az biztos, hogy Feketügy volt 500 évvel ezelőtt is. Erdély egykori fővárosának, Kolozsvárnak a neve például a legtöbb térképen magyarul, olaszul és latinul, vagy magyarul, németül és latinul szerepel. 

A tanácselnök vetítettképes előadás keretében mutatta be a térképeket Európáról Erdélyre, Erdélyről Székelyföldre, majd a térképeken megjelenő Kézdiszékre és a valamikori Kézdivásárhelyre fókuszálva. A művészi értékkel is bíró lapok 1532 és 1848 között születtek, a szakértők szerint az ebben az időszakban készített térképek számítanak réginek.

Tamás Sándor Erdély történelme iránti vonzódása gyerekkorából származik, amikor édesapja Magyarországról nagy nehézségek árán behozott történelemi könyveket nyomott a kezébe, a térképek iránti szenvedély egyetemista korából származik, amikor a budapesti antikváriumokban, akkor még fénymásolatok formájában szerzett meg egy-egy különlegesebb példányt. (Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com