Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Gábor Áron konferencia a Céhtörténeti Múzeumban
30-08-2014 6:07
Gábor Áron konferencia a Céhtörténeti Múzeumban

 2014-ben ünnepeljük Gábor Áron születésének 200., halálának 165 éves évfordulóját, ezért 2014 Gábor Áron Emlékév Háromszéken. Az Incze László Céhtörténeti Múzeum programja is az emlékévhez igazodik: a szombati nap folyamán az intézményben tudományos konferenciát tartanak.
A rendezvény kapcsán Dimény Attila múzeumvezető, a Gábor Áron-emlékbizottság kézdivásárhelyi tagja elmondta: májusban Budapesten tartottak egy konferenciát, Gábor Áron születésének a 200. évfordulója alkalmából.
Nálunk ez a konferencia egy kicsit házi vonatkozásban lesz, ugyanis többnyire helyi kutatók, Gábor Áron-ismerők fognak előadást tartani. Dr.Süli Attila tudományos kutató a Hadtörtöneti Intézet és Múzeum munkatársa lesz, aki távolabbról fog jönni.  A töbi előadó Bordi Zsigmond Lóránd sepsiszentgyörgyi régésztörténész, Váry O. Péter újságíró Sepsiszentgyörgyről, valamint jómagam társadalomkutatóként a Céhtörténeti Múzeum részéről fogunk előadást tartani, és elsősorban Gábor Áron munkásságát, tevékenységét próbáljuk összefoglalni - mondta el érdeklődésünkre Dimény Attila. 

A múzeumvezető szerint még mindig találnak újdonságokat, eddig nem kutatott részleteket a tüzér őrnagy életében, ugyanis dr. Süli Attila egy olyan témát fog feldolgozni, ami a kézdivásárhelyi ágyúkkal kapcsolatosan teljesen új jellegű: eszerint Kézdivásárhelyen nem 1849 januárjától, hanem már 1848 november-decemberétől próbálkoznak az ágyúöntéssel. (Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com