Online adás ↓  
 
 
FŐOLDAL      HÍREK      MŰSORAINK      TOP 40      MÉDIATÁR      KÉPEK      KAPCSOLAT      RO
 
› Főoldal
› Aktuális
› Itthon
› Belföld
› Világ
› Sport
› Program
› Közérdek
› Színes
› Zene
 
 
 
 
 
   
   
   
Székelyföldi klaszterekről tartanak konferenciát Kézdivásárhelyen
29-08-2014 11:49
Székelyföldi klaszterekről tartanak konferenciát Kézdivásárhelyen

Pénteken az Őszi Sokadalom rendezvénysorozatának részeként a kézdiszéki és környékbeli vállalkozókat hívtak meg a kézdivásárhelyi Vállalkozói Inkubátorházba, ahol a Kovászna megyei Kis- és Középvállalkozók Egyesülete, az ASIMCOV szervez konferenciát Székelyföldi klaszterek címmel.

A késő délutánig tartó rendezvényen a megjelent üzletemberek és vállalkozók a faipart, zöld energiát, mezőgazdaságot és élelmiszeripart, vidék- és agroturizmust, textilipart, nyomdaipar és vidékfejlesztést érintő témákban hallgathatnak előadásokat.

„Fontos üzenete van annak, hogy a mai beszélgetésen részt vesz Hargita és Kovászna megye önkormányzatának elnöke is. Ez azt jelenti, hogy Székelyföld együtt gondolkodik és cselekedni is együtt akar. Tudom, hogy a klaszterek is erről szólnak.” – mondta el köszöntőjében Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester, aki az alkalmat megragadva üzent a vállalkozásfejlesztésben gondolkodóknak, felajánlva a már épülő ipari parkok által biztosított lehetőségeket.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke beszédében reményét fejezte ki, hogy a folyamatban levő beruházásoknak köszönhetőn „Székelyföld gazdasági életében Kézdivásárhely súlyosan meg fog jelenni.”

Tamás Sándor megyei elnök hangsúlyozta: nem a politikum kell vállalkozásokat teremtsen, de segíthet abban, hogy lehetőséget teremt, kinyit utakat, segít a vállalkozások megteremtésében. A megyetanácselnök állítását a háromszéki pozitív példákkal nyomatékosította.

Bagoly Miklós, a Kovászna megyei Kis- és Középvállalkozók Egyesületének elnöke szerint „Székelyföld klaszteresedése egy olyan lehetőség, amely konkrétan kínálja és felajánlja az együttműködési lehetőséget az önkormányzatok fele.

„Pozitív példaként szolgál erre a megyei önkormányzat, amely első pillanattól kezdve a faipari klaszter tagja és aktívan támogatja is ezt az ügyet. Később megalakult klaszterekben is tagként szerepel Kovászna megye Tanácsa. Reméljük, hogy a kézdivásárhelyi önkormányzat is él ezzel a lehetőséggel és "motorja" lesz egy felső-háromszéki klaszter megalakításának.” – tette hozzá Bagoly Miklós, aki egyetértett a megyei elnök állításával, miszerint az ipar a legfontosabb tényező a megye gazdasági életének alakulásában, de véleménye szerint meg kell nézni azokat a gazdasági ágazatokat, amelyek iparosítás nélkül is szolgálhatják a térség fejlődését.
„Székelyföld egy felbecsülhetetlen értékkel rendelkezik, melynek nyersanyagkészlete kifogyhatatlan: ez a turizmus. Ezt az ágazatot is amennyiben lehet fejleszteni kell, emiatt alakult meg nemrég Tusnádon a balneo-turisztikai klaszter.” – zárta beszédét Bagoly Miklós.

A megnyitó végén Vajda Lajos, a Klaszterek Országos Szövetségének alelnöke, az ASIMCOV ügyvezető igazgatója egy vetítettképes előadás keretében a klaszterfejlesztés részleteiről beszélt a hallgatóságnak. Ezt követően a klaszterek bemutatása következett, a konferencia állófogadással szabad beszélgetéssel, állófogadással ér véget. (Kertész Tibor)

 
Médiaajánlat | Archívum | Kapcsolat | Sajto.ro
Webdesign & programming by: Pagelex™  |  Host by: BexHost.com